Ny ledare insvuren i krisens Haiti

Av:  TT-Reuters

Haitis nye premiärminister Ariel Henry pratar med medlemmar ur landets regering efter att ha svurits in på sin post.
Haitis nye premiärminister Ariel Henry pratar med medlemmar ur landets regering efter att ha svurits in på sin post.

Ariel Henry har i en ceremoni formellt utsetts till Haitis nye premiärminister och därmed landets ledare. Han inledde sitt installationstal med en tyst minut för att hedra president Jovenel Moïse, som mördades i sitt hem den 7 juli.

Bara dagar före mordet hade Moïse utsett den 71-årige neurokirurgen Henry att ersätta Claude Joseph som premiärminister, men han hann aldrig sväras in. Joseph förklarade sig i stället som ledare bara timmar efter mordet och har styrt landet fram till nu. Han har tidigare sagt att han nu avgår ”för landets bästa”.

– Du ärver en exceptionell situation karaktäriserad av frånvaron av en president som ska fungera som ditt skydd, en politisk kris som saknar motstycke i landets historia, skenande osäkerhet och en dyster och bräcklig ekonomi, sade Joseph under ceremonin.

Joseph återgår nu till sitt tidigare arbete som landets utrikesminister.

Nya val

Mordet på president Moïse kastade in Haiti – som redan tidigare stod inför stora politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga problem – i politiskt kaos.

Ariel Henrys uppgift blir främst att få lugn i det fattiga och oroliga landet, samt att ordna val för såväl en ny president som ett nytt parlament, troligen under hösten.

– Det är dags för enighet och stabilitet, sade Henry i sitt installationstal.

Begravs inom kort

I helgen återvände den mördade presidentens fru, Martine Moïse, till Haiti efter att ha vårdats på sjukhus i Florida efter den nattliga attacken i parets hem i Port-au-Prince den 7 juli, då även frun skadades. Hon deltar nu i förberedelserna för sin makes statsbegravning den 23 juli.

Minst 28 personer ska ha varit inblandade i mordet, varav de flesta tros vara colombianska legosoldater. Uppgifterna om hur många som gripits eller dödats har varierat från regeringshåll. Även Moïses egen säkerhetschef och flera poliser har frihetsberövats, misstänkta för inblandning i mordplanerna.

Publisert: