Skräcken i tunnelbanan – minst 12 döda

Flera dagar med kraftig nederbörd i den kinesiska provinsen Henan skapade stora översvämningar.

När vattenmassorna forsade in i Zhengzhou förvandlades stadens avenyer till floder och torg till sjöar – innan vattnet sökte sig vidare nedåt.

Minst 12 personer dog när vattenmassorna trängde ner i tunnelbanesystemet som trafikerades av fyllda vagnar.

Skyfallen över Zhengzhou i centrala Kina hade inte upphört på flera dagar. För varje ny droppe så tilltog de sipprande små vattendragen i styrka. I takt med att de sipprande vattendragen förvandlas till bruna forsande floder så hade kinesiska myndigheters förberedelse trappats upp.
 

Militären kallas in i väntan på katastrof

20 000 soldater från den kinesiska armén kallas in till staden för att skydda dess drygt fem miljoner invånare. Hundratusentals människor tvingas evakuera sina hem och skyddsvallar byggs hastigt upp.
 
Ovan jord ses regnflodernas förödande framfart då de sveper med sig allt i sin väg. Under jord försöker människor ta sig hem med tunnelbanan. När de värsta regnen på tusen år faller så blir det dock överväktigt.
 
Floden krossar översvämningsvallen i närheten av en nedgång till linje 5 och samtidigt som tågen rullar som vanligt så stiger vattennivån i tunnlarna.

Bild inifrån en vattenfylld tunnelbanevagn.
Bild inifrån en vattenfylld tunnelbanevagn.
Bild inifrån en vattenfylld tunnelbanevagn.
Bild inifrån en vattenfylld tunnelbanevagn.

”Vattnet i tågvagnen har nått mitt bröst”

”Vattnet i tågvagnen har nått mitt bröst. Jag kan inte tala längre” skriver en person som kallar sig Xiaopei på sociala medier. Och allt fler videos från tunnelbanans passagerare börjar spridas på sociala medier.
 
Först filmer på tåg som kör allt långsammare medan tunnlarna fylls. Tillslut blir tågen stillastående. Vattnet letar sig in i vagnarna. Strömmer går och förväxlas mot det blåa skenet från vagnarnas nödbelysning.

I ett av klippen hörs en man beskriva det han upplever.

– Det är som att spela in en skräckfilm, herregud, säger mannen då vattnet nått upp till passagerarnas bröst.

I ett annat klipp hörs en man skrika efter sin familj.

– Ring min moster! Ring polisen! Vattnet har nått mina axlar, säger mannen i klippet.
 
Det är ännu oklart hur många passagerare som befunnit sig i tunnlarna då översvämningen inträffade. Tunnelbanesystemet är dock väldigt stort och består av sju linjer med totalt 148 stationer.

Skyfallen över Zhengzhou har tvingat invånarna till att vada fram på gatorna.
Skyfallen över Zhengzhou har tvingat invånarna till att vada fram på gatorna.

56 bekräftat döda i provinsen

Kinas president Xi Jinping har beskrivit katastrofen som ”mycket allvarlig” och beordrat landets myndigheter att prioritera räddningsarbetet. Kinesiska myndigheter är vanligtvis noga med att censurera och tona ner nyheter som kan framstå som dåliga för landet, den officiella dödssiffran för hela provinsen Henan är just nu 56, 5 personer saknas.

Publisert:

LÄS VIDARE