Dramatik kring valross som besöker Finland

Av:  TT

En valross har tagit sig till Finska viken. På bilden en valross som i juni väckte uppmärksamhet på svenska västkusten. Arkivbild.
En valross har tagit sig till Finska viken. På bilden en valross som i juni väckte uppmärksamhet på svenska västkusten. Arkivbild.

En valross som har tagit sig ända till Finska viken har blivit en följetong i grannlandet. Där har den vält en båt, förstört fiskeutrustning och simmat upp för en å innan den kravlade upp till ett hus i staden Kotka.

Valrosen Stena, som är en hona, blev först synlig i Fredrikshamn där den övernattade på en strand i fredags. Ett par dagar senare fastnade den i en ryssja i fiskevattnen utanför staden Kotka och i tumultet som följde välte den fiskarens båt, rapporterar svenska Yle.

Därefter simmade Stena upp längs en å för att slutligen kravla upp till ett hus 150 meter in på land.

– Jag undrade vad som hade skramlat i min torkställning. Jag skämtade om att det måste vara valrossen från Fredrikshamn, säger husägaren Jukka Hovila till Ilta-Sanomat.

Räddningstjänsten försökte få valrossen att flytta sig mot ån, vilket den vägrade att göra. Till slut lyckades veterinärer söva Stena och transportera henne i en låda till Högholmens djurpark i Helsingfors.

Veterinärer har konstaterat att valrossen är utsvulten och i dåligt skick och eventuellt behöver avlivas. Att valrossar påträffas i Finland är väldigt ovanligt. Vanligtvis lever de i Arktis, men har i några sällsynta fall påträffats på västkusten i Sverige.

Publisert:

Ämnen i artikeln