Mord

Uppgifter: Det finns en dödslista i Kalmar

Efter våldsvåg: ”De är portade från Norrliden”

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Flera skjutningar har skakat Kalmar den senaste månaden och polisen befarar en upptrappning av våldsspiralen.

Enligt källor till Aftonbladet cirkulerar en ”dödslista” i staden.

– Personer som känner den mördade 22-åringen finns med på listan, bland andra, säger en person med insyn i grov kriminalitet i södra Sverige.

Två mord och ett mordförsök – småländska Kalmar har skakats av en våldsvåg den senaste månaden. Polisen befarar att det bara är början och har satt in extra resurser för att stävja våldet.

En person med insyn i den grova kriminaliteten i södra Sverige uppger för Aftonbladet att sprids en lista med personer man vill komma åt. Den ska ha koppling till ett av de senaste morden i Kalmar.

– Det kan tyvärr hända mer i Kalmar, säger mannen, som vill vara anonym.

Personerna som gjort listan utlovar dels en belöning för den som är villig att skjuta vissa utpekade personer. Dels en belöning för de som kan tänka sig locka ut vissa personer till en plats.

– Gör man inte det så kan man själv råka illa ut, säger uppgiftslämnaren.

Cirkulerar bland unga

Listan har börjat cirkulera bland ungdomar i Kalmar och en tonåring visade den för Aftonbladets team på plats i Kalmar.

Polisen vill på grund av förundersökningssekretess varken bekräfta eller dementera uppgifterna om en dödslista.

– Jag kan varken säga bu eller bä, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.

Den 11 februari hittades en man i 20-årsåldern skjuten i huvudet i centrala Kalmar.
Blommor vid den unge mannens minnesplats.

Samma besked ger förundersökningsledaren Stefan Pettersson.

– Jag kommer inte svara på det, tyvärr, säger han.

Åklagare Kjell Jannesson håller i utredningen där en 26-årig man är häktad misstänkt för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan den 18 februari. Kjell Jannesson vill inte uttala sig om någon dödslista men betonar att polisen behöver få den informationen.

– Polisen kan ju inte agera om de inte får reda på det. Så på något vis måste det komma till deras kännedom, säger Kjell Jannesson.

Också förundersökningsledare Stefan Pettersson tar allvarligt på uppgifterna. Han förklarar att personskyddet kan hjälpa till om man misstänker att man är med på en lista.

– Jag hoppas verkligen att de kontaktar oss om man tror det. Så kommer vi lämna över det till personskyddet. De som sköter skyddet har inget med mordutredningen att göra. Det är viktigt, säger Stefan Petersson.

”Polisen har hanterat varje skjutning som ett ärende. Det tar resurser att utreda ett antal sådana ärenden, så på det viset är de nog pressade”, säger åklagare Kjell Janneson.

”Sett för mycket actionfilmer”

En man i 40-årsåldern som kände 22-åringen som mördades den 11 februari menar att gärningsmännen är unga killar som är så präglade av våldsfilmer att de inte riktigt kan skilja på fantasi och verklighet.

– De har sett för mycket actionfilmer som Scarface och Gudfadern, säger han.

Mannen påstår att de som ligger bakom dådet mot 22-åringen har kopplingar till Norrlidens bostadsområde i Kalmar.

– Där är de inte välkomna längre. De är portade från Norrliden.

Polisen utreder om det finns ett samband mellan de händelser som skakat Kalmar den senaste tiden. Robert Loeffel, polisens presstalesperson, menar att det är för tidigt att säga vad som ligger bakom denna våldsvåg. I en tidigare intervju har han nämnt några faktorer som kan ligga bakom en våldsupptrappning.

– Jag kan bara säga att rent generellt vid konflikter i den kriminella miljön handlar det ofta om att kontrollera narkotikamarknaden eller att någon blivit kränkt av en anledning,

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tränaren om mördade 25-åringen: Var som en storebror för alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Kalmar