Tredje regeringskrisen på ett år kan vara löst i elfte timmen

Med 96 dagar kvar till val kan Sverige ha undvikit en tredje regeringskris på mindre än ett år.

Med några timmars marginal.

Enligt en källa med insyn hade Kakabaveh ett sista telefonmöte med Socialdemokraternas partisekreterare klockan 06 i morse.

– Jag bestämde mig nu på väg till tv-huset, säger politiske vilden Amineh Kakabaveh i SVT:s Morgonstudion.

Det senaste årets politiska turbulens kan vara över för den här gången.

Strax efter klockan 07 på tisdagsmorgonen gav den politiske vilden Amineh Kakabaveh besked om att hon bestämt sig. Hon ska lägga ner sin röst i misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson vid lunchtid.

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Kakabaveh har haft flera möten med Socialdemokraterna senaste dygnen. Enligt en källa med insyn hölls det senaste bara en dryg timma innan hon gav sitt besked. Det var ett telefonmöte med partisekreteraren Tobias Baudin.

Beskedet gör att det är mycket osannolikt att oppositionen ska uppnå de 175 röster som krävs för fälla Morgan Johansson i riksdagen.

Beskedet i elfte timmen är det senaste i lång rad rysare som skakat den svenska politiken det senaste året.

Och än är tisdagens omröstning inte avgjord.

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.

Hotade med avgång – om Johansson fälls

Förra sommaren röstades dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) bort av riksdagen efter att Vänsterpartiet med partiledaren Nooshi Dadgostar i spetsen valt att ta strid om punkt 44 i januariavtalet.

Några dagar senare valdes han till statsminister igen.

Knappt ett år senare är det nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) som står inför ännu en ödesomröstning.

Den här gången är det hennes justitieminister Morgan Johansson som oppositionen väckt misstro mot och under tisdagen ska riksdagen rösta om hans framtid i regeringen.

Statsministern gick därefter ut och satte sin post på spel efter att misstroendeomröstning var ett faktum ut.

–  Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, sa Magdalena Andersson.

Tidigare förhandlingar med Kakabaveh

Hon intog posten första gången för 195 dagar sedan. Men bara timmar efter att riksdagen godkänt Andersson som statsminister röstades hennes budget ned och hon meddelade därefter sin avgång.

Fem dagar senare valdes hon återigen till statsminister.

Detta skedde några månader efter att Stefan Löfven fällts som statsminister förra sommaren. När han återvaldes som statsminister var det den politiska vilden Amineh Kakabavehs röst som var avgörande.

Hon släppte fram honom efter att hon och justitieminister Morgan Johansson kommit överens om en kravlista. Bland annat handlade kraven om åtgärder mot hedersvåld och mäns våld mot kvinnor.

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Men också om stöd och ökat samarbete med det kurdiska partiet PYD. PYD har i sin tur kopplingar till den väpnade gren YPG som av Turkiet klassas som en terrororganisation, kopplad till den internationellt erkända terrororganisationen PKK.

Kräver besked från S via medierna

När justitieministern nu står inför en misstroendeomröstning på tisdagen är det återigen Kakabavehs röst som kan bli den avgörande.

På tisdagsmorgonen meddelade hon att hon inte kommer rösta för att fälla honom.

– Efter många samtal har jag kommit fram till att lägga ner min röst. Jag bestämde mig nu på väg till tv-huset, sa hon till SVT.

Kort därefter sa hon till Sveriges Radio att hon kan komma att ändra sig – bara timmar före misstroendeomröstningen.

– Jag väntar till kl 12 om Tobias Baudin och regeringen bekräftar offentligt i medierna, säger hon till radion.

Publisert:

LÄS VIDARE