Fem års fängelse för nattligt rån hos 87-åring

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2022-06-02

En 19-åring döms för att ha rånat en 87-årig man i dennes hem. Arkivbild.

En 19-årig man döms till fem års fängelse för att tillsammans med en annan person ha rånat en 87-åring i dennes hem i Växjö tidigare i år, skriver Smålandsposten.

”Det aktuella rånet har allvarliga inslag. Det förövades nattetid av två personer mot en ensam äldre man i dennes bostad. Angreppet har dessutom skett medan NN (87-åringen) låg i sin säng, vilket gjorde honom än mer skyddslös”, skriver tingsrätten.

De två rånarna ska ha tagit sig in i mannens bostad genom balkongen mot vilken de rest en stege. Mannen väcktes av att en av rånarna tryckte ner honom i sängen och höll för hans mun och näsa.

Ett vittne som hört mannen skrika larmade polisen.

Enligt polisen var rånet det fjärde inom loppet av några månader som 87-åringen utsattes för. Teorin är att rykten har gått om att mannen haft värdesaker i sin bostad.

19-åringen har nekat till brott, trots teknisk bevisning i form av både dna-spår och positionering från hans mobiltelefon. 19-åringen döms till fem års fängelse, minimistraffet för grovt rån, då straffrabatten för 18–20-åringar avskaffades strax innan brottet begicks.