H&M och IKEA vägrar uttala sig om Ryssland

Trots att nästan hela världen infört hårda sanktioner mot Ryssland är det tyst från två av Sveriges största koncerner:

Varken H&M eller IKEA vill uttala sig om huruvida de tänker agera mot Ryssland.

– Vi avvaktar med att uttala oss, skriver H&M i ett mejl till Aftonbladet.

Europa och USA:s sanktioner duggar tätt mot Ryssland efter Vladimir Putin gått in i Ukraina. Förutom ekonomiskt stöd och vapenleveranser har EU och USA fattat ett historiskt beslut om att utesluta flera ryska banker från betalningssystemet Swift.

Bland annat har fordonskoncernen AB Volvo och kullagerkoncernen SKF har tillfälligt stoppat sin produktion och försäljning i Ryssland.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att H&M har stängt sina butiker i Ukraina på obestämd framtid. Däremot är butikerna som vanligt öppna i Ryssland. I slutet av 2020, visar deras senaste årsredovisning att H&M har 155 butiker i Ryssland som tillsammans omsatte 6,2 miljarder.

H&M håller fortsatt öppet i Ryssland.
H&M håller fortsatt öppet i Ryssland.

Under måndagen hade det inte kommit några indikationer på att någon av dessa butiker stängt. När Aftonbladet ställer frågor om hur H&M tänkt agera på kriget i Ukraina får vi ett mejlsvar där det kort och gott står: ”Tack för ditt mejl. Vi avvaktar att uttala oss.”

H&M: Vårt svar är att vi inte kan uttala oss

Aftonbladet ringer upp H&M:s presstjänst och ber de utveckla sitt svar.

– Vårt svar är att vi inte kan uttala oss om det. Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, säger H&M:s presstalesperson.

När kan ni uttala er?

– Nej, jag kan inte svara på det. Du får mejla, så svarar vi när vi har något att kommunicera.

Även IKEA är en stor aktör i Ryssland och har 14 varuhus med 10 000 anställda. De har också möbelfabriker i landet. Också de ber att få frågor via mejl när Aftonbladet frågar hur de tänkt agera mot Ryssland.

IKEA: Åtgärder inriktade på kollegor i Ukraina

Efter många samtal fram och tillbaka med Mattias Hennius, pressansvarig för IKEA Sverige, får Aftonbladet svar via mejl från Ingka koncernens presstalesperson. Ingka koncerns är moderföretaget för IKEA-koncernen.

Kriget i Ukraina är en mänsklig tragedi och vår djupaste empati och oro finns hos de som direkt och indirekt drabbas. Våra omedelbara åtgärder är inriktade på säkerheten för våra kollegor och deras familjer samt att säkerställa anställningar och inkomstgarantier.

Ikeas varuhus i Moskva.
Ikeas varuhus i Moskva.

Ingka koncerns säger att de arbetar dygnet runt med experter för att bedöma den omedelbara hjälpen som behövs i Ukrainas region och hur de bäst kan stödja personer som flyr över tid.

”Allt vi kan säga just nu”

De avslutar sitt mejl med att det är ”allt de kan säga just nu”.

Eftersom Ingka koncerns inte velat svara på frågan om hur de tänker agera mot Ryssland kontaktar Aftonbladet återigen IKEA Sveriges pressansvarige Mattias Hennius.

– Jag kan bara säga att du har pratat med rätt person på IKEA. Jag kan tyvärr inte ge något annat svar, förkunnar han.

Publisert:

LÄS VIDARE