Polischefen: Vi behöver mer avlyssning för att få ner skjutningarna

Skjutningarna i Sverige är historiskt många.

Poliserna måste bli fler och få avlyssna mer, menar chefen för den nationella operativa avdelningen Johan Olsson.

– Organisation går inte utan kommunikation. När vi kommer dit kommer vi åt kärnan av problemet, säger han i Ekots lördagsintervju.

En polis sköts till döds i Göteborg i somras, nu står en 17-åring inför rätta. I Stockholm dödades rapparen Nils ”Einár” Grönberg med två skott. I Linköping satt en gängmedlem och åt när han dödades.

I Sverige skjuts det nästan en gång per dag. Förra året slogs rekord med över 330 stycken.

Förutom gängvåld ser polisen också att kriminella infiltrerar offentliga institutioner.

– Vi har ett mycket och synnerligen allvarligt läge i Sverige med den organiserade brottsligheten, säger Johan Olsson, chef för Noa, polisens nationella operativa avdelning, i Ekots lördagsintervju.

Polisen vill avlyssna mer

Brotten är ofta svåra att utreda. De lämnar få spår och sällan pratar varken överlevare eller vittnen med polisen.

Utredningarna kräver stora resurser. Enligt Ekot har runt 1 av 17 mord i Järvaområdet lett till att någon dömts.

När fransk polis knäckte den krypterade appen Encrochat greps många på kort tid, även före dåden. Inte bara de som höll i vapnen eller knarket, även personer bakom.

Johan Olsson, chef för den nationella operativa avdelningen, Noa.
Johan Olsson, chef för den nationella operativa avdelningen, Noa.

Men för att kunna göra det måste polisen få avlyssna mer och utan misstanke, menar Johan Olsson. De kriminella byter applikationer, vilket gör det svårare.

– Organisation går inte utan kommunikation. Vi har sett vilka resultat vi får när vi kommer in i deras beslutscirklar. Det är ju hemskt att läsa och se det här grova våldet, den totala likgiltigheten för människoliv. När vi kommer dit kommer vi åt kärnan av problemet.

Måste stoppa gängens rekrytering

De kommande två åren ska polisen bli 10 000 fler, och bland annat öka närvaron i utsatta områden.

Trots att det blir fler poliser med nya verktyg kommer skjutningarna inte minska särskilt mycket om inte gängens rekrytering bryts, menar Johan Olsson.

– Vi griper allt fler och har haft stora framgångar. Fängelserna är fullare än någonsin. Det är ett resultat av att vi får nya verktyg och blir allt fler poliser. Vi måste se motsvarande mobilisering när det gäller att förhindra rekrytering in i gängen som vi sett gällande brottsbekämpningen, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE