Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Rapport: Talibanernas jakt på fiender i kaoset

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Talibanerna utnyttjar kaoset vid flygplatsen för att söka genom Kabul i jakt på sina fiender.

Det säger en hemlig underrättelserapport som FN tagit del av, enligt Washington Post.

Man uppger att centrala personer inom militär och polisen kartlagts på förhand – och att offentliga avrättningar kan genomföras.

Efter talibanernas snabba offensiv genom landet har USA:s och de andra västerländska ländernas evakuering ur huvudstaden Kabul urartat i kaos.

I måndags stängdes hela flygplatsen ner sedan tusentals människor tagit sig in till landningsbanorna, sprungit längs med planen – och i ett fall följde desperata afghaner med ett plan upp i luften och föll till sin död på marken.

Skapat kaos vid evakueringen

Efter det har talibanerna gjort sitt bästa för att försvåra och hindra evakueringen genom att skrämma och skingra folkmassan som samlats i närheten av flygplatsen.

De har satt upp vägspärrar och kontrollerat afghaner som försökt ta sig in på området i förhoppningen om att komma med ett evakueringsflyg ut ur landet.

Talibankrigarna har också skjutit för att skingra människorna och misshandlat folk med cykelkedjor, piskor och käppar.

– Det här var kaos. Det här var helt galet, sa CNN-korrespondenten Clarissa Ward som hamnade mitt i tumultet, blev uppmanad att täcka sitt ansikte och såg en taliban slå människor med en piska tillverkad av ett cykellås.

– Det är ett mirakel att inte fler människor skadats väldigt svårt, sa hon till den egna tv-kanalen.

President Biden och andra västerländska ledare är hårda pressade av kritiken efter den hittills misslyckade evakueringen.

Många amerikaner, andra västerländska medborgare och afghaner som hjälpt de utländska styrkorna är fortfarande fast i Kabul.

Amerikansk militär på flygplatsen i Kabul. Hundratals köar i hopp om att få en plats på ett av evakueringsplanen.
Talibankrigare i Kabul.

Letar ohotat efter fiender

Nu uppger en hemlig underrättelserapport framtagen av FN-anknutna The Norwegian Center for Global Analyses att talibanerna utnyttjar kaoset för sina egna syften.

Enligt Washington Post, som sett analysen, uppger man att talibanerna i lönndom jagar sina fiender i Kabul och andra städer samtidigt som USA och andra länder är fullt upptagna med att få ut sina medborgare ur landet.

”De kan ohotat leta efter sina afghanska mål”, skriver man i dokumentet.

I analysen, som färdigställdes under onsdagen, står att talibanerna går hus till hus, har satt upp vägspärrar och hotar att gripa eller avrätta släktingar till personer som tros ha arbetat för amerikanska eller Nato-styrkor, skriver Washington Post.

”Man vill att de utvalda målen ger upp och överlämnar sig själva”, skriver analytikerna enligt The Guardian, som också tagit del av rapporten.

Afghanska poliser gör vägen fri för talibanerna som patrullerar i Kabul.
Patrullerande talibaner i Kabul.

Har kartlagt viktiga personer

Talibanerna är också på jakt efter centrala personer inom den tidigare, USA-stödda, afghanska regeringen – trots de försonande orden under tisdagens presskonferens då talesmannen Zabihullah Mujahid utlovade amnesti till alla som samverkat med gruppens fiender.

Störst risk löper personer som haft höga positioner inom militären och polisen, enligt analysen. Dessa centrala personer i den tidigare afghanska regimen och dess vistelseort ska ha kartlagts på förhand av talibanerna, skriver The Guardian.

Målet är att de ska tvingas att svära trohet till talibanerna under hot för sin egen och sina anhörigas säkerhet.

Talibanerna uppges också använda vägspärrarna utanför flygplatsen i Kabul för att identifiera personer som man vill hämnas på.

”Man har öppnat vägspärrar på alla stora vägar och runt de stora städerna, inklusive Kabul och Jalalabad”, skriver underrättelseanalytikerna.

Man varnar också för ett scenario där talibanerna helt stänger ner de stora städerna för att genomföra massarresteringar och offentliga avrättningar.

Under talibanernas förra styre mellan 1996 och 2001 använde man avrättningar, bland annat steningar, och amputationer för att sätta skräck i sina motståndare och hålla den totala kontrollen över befolkningen.

Kaos på flygplatsen i Kabul.
Amerikansk militär på strax innan ett plan med flyende afghaner lyfter.

Öppnade eld vid flaggprotester

På presskonferensen som talesmannen Mujahid höll efter Kabuls fall menade han att talibanerna förändrats och utvecklats, att man inte söker hämnd, att ingen ska råka illa ut och att kvinnors rättigheter är en viktigt fråga för gruppen.

Inte många i väst eller inom landet vågar lita på de löftena – särskilt inte efter kaoset och våldet som talibanerna skapat vid flygplatsen i Kabul och rapporterna om dödsskjutningar när protesterande afghaner vifta med den nationella flaggan.

Vid en händelse i Jalalabad under onsdagen ska tre personer ha skjutits ihjäl när en grupp människor försökte hissa flaggan på ett torg i staden, enligt vittnen till Reuters.

– Det var några trubbelmakare som försökte skapa problem. Dessa människor utnyttjar vår mjukare hållning, sa en av talibankrigarna till Reuters.

Under torsdagen inträffade en liknande händelse i Asadabad då minst två personer uppges ha skjutits ihjäl.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Talibanerna visar upp sin flagga.
Zabihullah Mujahid, talibanernas talesperson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering om talibanernas övertagande av Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Talibanerna

Kabul

USA