Smittan stiger efter tantrafestivalen

Över 90 personer har smittats med covid-19 på en tantrafestival i Värmland.
Nästan alla smittade är ovaccinerade – och viruset riskerar att spridas till resten av samhället, enligt Region Värmland.

”Huruvida det var fel eller inte att köra tantraveckan känns svårt att säga, vi får helt enkelt stå för att vi gjorde det och ta konsekvenserna”, skriver kursgården i ett pressmeddelande.

Antalet smittade stiger bland de 500 deltagarna på en tantrafestival i Molkom i Värmland.

För två veckor sedan testade en av dem positivt för covid-19. Nu är antalet bekräftade fall uppe i i 92, enligt Region Värmland.
”Smittspårning pågår och fler fall kan tillkomma”, skriver regionen i ett mejl till Aftonbladet.

Fler smittfall att vänta

Festivalen pågick under fem dagar i slutet av juli och bjöd enligt hemsidan på ”förändrande workshops, musik, dans, medveten sexualitet och möten från hjärtat”. Kursgården Ängsbackas evenemang drar årligen besökare från hela världen. Trots att det fanns ett tjugototal aktiva smittfall fortsatte de att ta emot besökare, då de "fortfarande ansåg det möjligt att hålla dessa isolerade”.

– Ungefär hälften av dem vi har provtagit hittills och som är positiva är från ett annat land, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam till Nya Wermlands Tidningen.

Festivalen Sexsibility på Ängsbacka i Värmland 2017. Ingen person på bilden smittades med covid-19, viruset existerade inte då.
Festivalen Sexsibility på Ängsbacka i Värmland 2017. Ingen person på bilden smittades med covid-19, viruset existerade inte då.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare.

Till Aftonbladet skriver Region Värmland att fler smittfall är att vänta.
”Med tanke på det stora antalet personer som varit på plats i samband med festivalen under vecka 30 finns en viss risk att smittan sprids till samhället i övrigt”.

Få smittade är vaccinerade

Ett fåtal av de smittade festivaldeltagarna är vaccinerade. I regionens smittspårning uppger tio personer att de fått en dos vaccin, och fyra att de fått två.

Inbjudande skylt på festivalmarken 2017.
Inbjudande skylt på festivalmarken 2017.

”De flesta som fått 2 doser har dock fått den andra dosen mindre än 2 veckor innan utbrottet började”, skriver region Värmland.

”Fel eller inte – svårt att säga”

Kursgården Ängsbacka understryker att man lagt stort individuellt ansvar på deltagarna att följa rekommendationer och restriktioner.

Man har ställt in festivalerna ”Sexsibility” och ”Tantra för par” och eventet ”Sacred womb” (helig livmoder) som planerades till augusti.

”Huruvida det var fel eller inte att köra tantraveckan känns svårt att säga, vi får helt enkelt stå för att vi gjorde det och ta konsekvenserna”, skriver Ängsbacka i pressmeddelandet.

Att förklara vad tantra egentligen innebär är inte helt lätt.
Att förklara vad tantra egentligen innebär är inte helt lätt.
Publisert:

LÄS VIDARE