Kaos på Kabuls flygplats när människor flyr landet

Publicerad 2021-08-16

Talibanerna har utropat att kriget är över i Afghanistan.

Samtidigt utspelar sig kaosartade scener på flygplatsen i Kabul när tusentals nu försöker fly landet.

Bilder visar landningsbanor fulla av människor och hur en del försöker klättra ombord på flyg.

Under söndagen tog talibanerna kontrollen över Kabul och intog presidentpalatset.

Samtidigt som segern utropades av den väpnade islamistiska gruppen började paniken sprida sig i huvudstaden. Tusentals människor, både både utländsk ambassadpersonal och afghaner, började under söndagen fly till flygplatsen fem kilometer utanför Kabul för att försöka ta sig ut ur landet.

Bilder visar hur folk springer mot flygplatsens terminalbyggnad och landningsbanor fulla av människor.

Här liverapporterar vi om händelserna i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande i landet.

Vi har begränsad möjlighet att svara på frågor.

 • Fastnålat inlägg
  20 aug 2021
  Amanda Hällsten

  Den tyska tv-kanalen Deutsche Welle meddelar att talibanerna dödat en familjemedlem till en av deras reportrar i Afghanistan, rapporterar AP.

  Talibanerna ska ha letat efter journalisten och sökt igenom olika hus i västra Afghanistan. I samband med det dödade de en familjemedlem och skadade en annan när de tog sig in journalistens hus.

  – Att talibanerna dödat en familjemedlem till en av våra journalister är extremt tragiskt och ett bevis på den överhängande faran som alla våra arbetare och deras familjer befinner sig i, i Afghanistan, säger Peter Limbourg, Deutsche Welles vd, i ett uttalande.

  Han fortsätter:

  – Talibanerna genomför uppenbarligen organiserade sökningar efter journalister i Kabul och i provinserna. Tiden håller på att rinna ut.

 • Anna Sjögren
  25 aug 2021

  Tyskland ska fortsätta evakuera civila afghaner som arbetat för tysk militär eller tyska biståndsorganisationer även efter den 31 augusti, meddelar förbundskansler Angela Merkel.

  – Att luftbron upphör om några dagar får inte innebära slutet för våra ansträngningar att skydda våra afghanska medarbetare och hjälpa de afghaner som har hamnat i en nödsituation efter talibanernas maktövertagande, säger Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

  Flera andra Natoländer står dock i begrepp att avsluta flygningarna från Kabul. På torsdag avbryter Frankrike sin evakuering ”med största sannolikhet”, enligt landets EU-minister Clément Beaune.

  Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab säger att landet kämpar mot klockan för att flyga människor till Storbritannien före månadsskiftet, då USA:s sista soldater ska lämna Afghanistan. Datumet slogs fast i fjol i en överenskommelse med den dåvarande amerikanske presidenten Donald Trumps regering och talibanerna – som träffades över huvudet på den dåvarande afghanska regeringen.

  (TT)

 • Anna Sjögren
  25 aug 2021

  Allt fler västländer förbereder sig för att avveckla evakueringarna från Afghanistan inför månadsskiftet, då USA:s militär väntas lämna landet.

  Det är ”högst sannolikt” att den franska evakueringsinsatsen kommer att avslutas under torsdagen, enligt landets EU-minister Clément Beaune till tv-kanalen C News.

  Tyskarna kan avbryta redan i dag, enligt uppgifter till public service-kanalen ARD.

  Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid hävdar att det aldrig har funnits någon överenskommelse om att förlänga tidsfristen, och rörelsen hotar med ”konsekvenser” om västerländska styrkor inte har lämnat Afghanistan vid månadsskiftet.

 • Anna Sjögren
  25 aug 2021

  Även Ryssland har nu, i mindre skala, ordnat evakuering från Afghanistan. Drygt 500 medborgare från Ryssland, Belarus, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Ukraina har förts ut från det nu talibanstyrda landet.

  Det var Rysslands försvarsdepartement som arrangerade evakueringen på order från president Vladimir Putin, enligt nyhetsbyrån Interfax.

  Evakuering har utförts med fyra militära flygplan med militär vårdpersonal, drickbart vatten, mat och filtar ombord.

  Förra veckan meddelade det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova att man kommer att anordna specialflyg för ryssar som vill lämna Afghanistan. Däremot betonade Zacharova att landets diplomatiska personal stannar, och att det inte handlar om någon storskalig evakuering av ryska medborgare.

  Såväl Ryssland som Kina har sina ambassader öppna i Kabul, medan västländer stängt sina.

  (TT)

 • Anna Sjögren
  25 aug 2021

  Afghanistans två paralympier har förts ut ur landet och befinner sig i säkerhet. Det uppger den internationella paralympiska kommittén (IPK).

  De två taekwondoutövarna Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli skulle ha deltagit i spelen i Tokyo, men landet kunde inte skicka några idrottare till Paralympics, på grund av situationen i landet.

  Khudadadi har tidigare vädjat till omvärlden om att få hjälp och nu säger IPK:s talesperson Craig Spence att de har kunnat lämna Afghanistan.

  De två kommer inte att delta i spelen och fokus ligger på att de ska må bra, säger han.

  Zakia Khudadadi skulle ha blivit Afghanistans allra första kvinnliga paralympier om hon fått ställa upp.

  Enligt australiska ABC ingick paralympierna bland de fler än 50 kvinnliga afghanska idrottare och deras närstående som evakuerades till Australien från Kabul tidigare i veckan, men uppgifterna har inte bekräftats.

  (TT)

 • Emil Salmaso
  21 aug 2021

  Norska medborgare som är i Afghanistan måste göra egna säkerhetsbedömningar inför en eventuell resa till flygplatsen i Kabul, där de får hjälp att lämna landet. Det säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide (Høyre) på en pressträff om läget i Afghanistan.

  – Det är en väldigt svår situation utanför flygplatsen, den har blivit värre de senaste dagarna, säger hon.

  Ingen bör heller ta sig till flygplatsen utan att få bekräftat att en utrymning är möjlig inom kort, meddelar ministern.

  (TT)

På videoklipp syns hur folk desperat försöker klättra ombord på flygplan och hur en del tvingas gå av då planen inte kunnat lyfta på grund av övervikt.

– Jag ser människor som gråter. De är inte säkra på om deras flyg kommer att gå eller inte. Inte jag heller, berättar Massouma Tajik, en 22-årig afghansk dataanalytiker för The Guardian.

Människomassor har sökt sig till flygplatsen i Kabul på flykt undan talibanerna.

Skottlossning

Under söndagen uppgav USA att man tagit kontroll över flygtrafiken. Nato meddelade att man stängt ner allt kommersiellt flyg och bara tillåter militär- och specialflyg. Tumult uppstod bland dem som inte lyckats få plats på några av de sista kommersiella plan som flög från Kabul innan den kommersiella flygtrafiken stängdes ner.

Under måndagen fortsatte människor att strömma till flygplatsen och ut på landningsbanorna i hopp om att komma med ett flyg, rapporterar TT. Enligt uppgifter till AFP har det varit skottlossning på flygplatsen under morgonen.

– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.

Talibaner patrullerar staden Kandahar under söndagen.

Talibaner håller vakt

Enligt en amerikansk källa har man skjutit varningsskott för att få kontroll på situationen.

– Folkmassan var bortom kontroll, säger källan till Reuters.

Fem personer rapporteras ha dött i samband med tumultet. Det är oklart om de har skjutits eller trampats ihjäl.

Under natten råddes människor att hålla sig inomhus och inte försöka ta sig till flygplatsen på egen hand på grund av det rådande säkerhetsläget i Kabul. Tidigt på måndagen uppgav USA att man säkrat flygplatsen och området kring den.

Den enda vägen till flygplatsen är via talibanernas checkpoints. Över 60 länder har i ett gemensamt uttalande krävt att talibanerna ska låta människor lämna landet.

– Stridande talibaner kommer att stå vakt vid alla Kabuls portar tills dess att en fredlig och tillfredsställande övergång av makten har slutits”, sade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid under söndagen.

Enligt UD ska all svensk ambassadpersonal vara evakuerad från Kabul under måndagen.

ANNONS