Eva-Lisa fick evakuera sitt hus efter vulkanutbrottet

Minst 100 hus förstörda på La Palma

Eva-Lisa Lindström, 72, såg hur lavan svalde hus bara hundra meter från hennes eget. 

Hon blev en av de flera tusen som fick fly vulkanutbrottet på La Palma. 

– Det är en katastrof. När den där lavan kommer så förstörs allt, säger hon.

Under söndagen runt lunchtid satt Eva-Lisa Lindström, 72, på en gudstjänst i en kyrka i El Paso, någon kilometer från hennes hus på La Palma. Plötsligt började allting att skaka.

– Det bara vibrerade och vibrerade, det kändes som om kyrkan skulle välta, säger hon.

Myndigheter hade varnat om att ett vulkanutbrott var på gång, så hon skyndade hem. Snart såg hon en kolsvart rökpelare stiga mot himlen, och hon förstod att var utbrottet igång.

– När jag tittade upp mot området var allt knallrött. Jag såg hur lavan tog sig till hus med tända lampor, som släcktes när elektriciteten bröts. Och hur lavan sedan fortsatte.

Eva-Lisa Lindström.
Eva-Lisa Lindström.

Väskan var redan packad med viktiga dokument och det allra nödvändigaste. Tillsammans med sin vän satte hon sig i bilen och körde iväg. Bilköerna var långa, då det var tusentals som behövde evakuera.

Tillsammans skulle de få låna en tom lägenhet som ligger en dryg mil bort.

– Man vet inte exakt hur de här lavaströmmarna går, de kan ju ta en annan riktning. Det är klart att man var var väldigt orolig.

”En totalkatastrof”

Lavan rörde sig med 700 meter per timme. Enligt flera internationella medier har tusentals personer evakuerats och över 100 hem har förstörts. Många av Eva-Lisas vänner är drabbade.

– Det är en totalkatastrof. När den där lavan kommer så förstörs allting. Det finns ingenting som går att återanvända. Det blir väldigt känsligt, det är många som förlorar sånt som de byggt upp i hela sitt liv.

Lava strömmar upp ur Cumbre Vieja.
Lava strömmar upp ur Cumbre Vieja.

Huset på La Palma har hon haft så länge hon kan minnas. Hennes föräldrar byggde det 1968, och sedan dess har det varit i familjens ägo.

Hon hade tur. Vad hon vet gick lavaströmmarna några hundra meter från hennes hem.

– Men det är mycket känslor och minnen, i det huset. Så det är klart att det känns.

Låter som ett flygplan

Eva-Lisa jobbar som advokat, med specialitet hästjuridik. I vanliga fall är hon endast på La Palma på vintrarna, men år har det blivit mycket mer.

Askmolnen sprider sig genom landskapet.
Askmolnen sprider sig genom landskapet.
Eva-Lisas bild när vulkanutbrottet startade.
Eva-Lisas bild när vulkanutbrottet startade.

Enligt Kanarieöarnas regionala chef Ángel Victor Torres ska inga fler behöva evakueras. Men Eva-Lisa Lindström är orolig vad som kan hända om lavaströmmarna byter riktning.

– Man vet ju om att det är en vulkanö. Det är inte första gången, det sker. Men det är klart när man ser vilka skador det innebär blir man ledsen och orolig.

Nu sitter hon i en lägenhet en mil från sitt hem, och hoppas att få komma tillbaka om en vecka. Men hon hör att vulkanen är igång.

– Det låter som ett flygplan startar, det mullrar liksom.

Men trots öns farliga natur vill hon aldrig flytta därifrån.

– Nej, det är en väldigt speciell ö. Den är annorlunda från resten av Kanarieöarna, jag tror man älskar den eller hatar den. Men jag har min anknytning hit, det är mitt hem som jag älskar. Så flytta härifrån, det finns det inte någon tanke på.

Publisert:

LÄS VIDARE