Kommunen efter äldreutbrottet: ”Ringat in trolig smittkälla”

Ska utreda immuniteten efter de åtta dödsfallen

Åtta boende har dött efter coronautbrottet på äldreboendet i Överkalix.

Sex av dem dog under samma vecka – och en trolig smittkälla har ringats in.

Nu ska de boendes immunitet utredas och därmed behovet av en tredje dos.

Åtta boende på ett äldreboende i Överkalix kommun har på kort tid dött i sviterna av covid-19 – trots att sju av åtta var fullvaccinerade.

Men trots flera dödsfall på kort tid så finns det ännu inget beslut om en tredje dos, uppger socialchefen Jenny Liljebäck för NSD.

– Jag har inte kompetens att bedöma vaccinets skyddseffekt. Det är regionen som beslutar om det ska bli någon tredje dos, och de går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger hon till tidningen.

Vidare säger hon att bedömningen i nuläget är att man har gjort allt för att skydda de boende, och att all personal använder både munskydd och visir.

– Vi har delat upp personalen så att de som tar hand om de smittade inte kommer i kontakt med de som inte är smittade. Dessutom screenar vi både personal och boende regelbundet, säger hon till tidningen.

Boende på äldreboende. OBS: Arkivbild.
Boende på äldreboende. OBS: Arkivbild.

Sex dog på en vecka

Sedan den 13 september har inga nya fall konstaterats, men i nuläget avråder kommunen från alla besök till äldreboendena.

Aftonbladet har fått fram information om sex av de åtta döda.

Det rör sig om fem män och en kvinna som dog på en vecka.

Anhöriga till fem av de bortgångna vill inte kommentera dödsfallen, men hustrun till den sjätte säger att maken var dubbelvaccinerad med Pfizer.

– Han hade covid-19, och de har sagt att det var deltavarianten. Men det är väldigt duktig personal, de är väldigt måna om de äldre, säger hon.

Ringat in smittkällan

Samtidigt har ett 30-tal ur personalen och de boende insjuknat i covid.

Även bland de anställda uppger kommunen i ett pressmeddelande att vaccinationsviljan har varit mycket god, men poängterar att de som arbetsgivare inte kan kräva in uppgifter om hur enskilda valt att göra.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Jenny Lindbäck att smittspårning har skett av Region Norrbotten, och att verksamheten bistått med uppgifter.

”Därigenom har en trolig smittkälla ringats in”, konstaterar hon men vill inte gå in på närmre detaljer.

Ska utreda immunitet

Dock har hon i en tidigare intervju med SVT Nyheter Norrbotten konstaterat att smittan troligen har kommit utifrån.

Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt kommer regionen att föreslå en utredning kring immunitet gällande det aktuella äldreboendet.

”Vi kommer till veckan att gå ut och erbjuda de boende eller vid behov deras anhöriga om de vill vara med och undersöka detta. Det kan ge en viss hint om hur bra vaccineffekten står kvar då det ju är mer än 6 månader sedan de fick sin dos två” skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Vidare säger Anders Nystedt att om utredningen visar att immuniteten är dålig hos de boende så kan han komma att rekommendera en tredje dos tidigare.

Snabbtest för covid på äldreboende. OBS: Arkivbild.
Snabbtest för covid på äldreboende. OBS: Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE