Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Efter mordet på Einár – artisten hånas på skola

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

”Fuck Einár” stod i morse skrivet i stora blå bokstäver på Mariaskolans tegelvägg.

Rektorn tror inte att någon elev ligger bakom det – samtidigt vittnar en förälder om hård jargong på skolan.

– Vissa barn säger att det nästan var rätt åt honom, säger pappan.

På måndagsmorgonen möttes elever och personal på Mariaskolan i Stockholm av klotter på skolans väggar. Med blå färg har någon skrivit ”Fuck Einar” på skolans tegelvägg.

Skolans rektor Maria Kallmark Molitor säger att händelsen har polisanmälts.

– Det är en väldigt lugn skola och vi tror inte att det är någon av våra elever som ligger bakom det här. Skolan ligger mitt i stan och det kan vara vem som helst som gjort det, säger hon.

Klottret på skolans vägg har polisanmälts.

”En känsla av att mordet normaliseras”

Rapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, sköts till döds med flera skott i en portuppgång i Hammarby sjöstad i södra Stockholm på torsdagskvällen, endast 19 år gammal.

– Händelsen hanterades mycket respektfullt bland våra elever i fredags. Vi har inte märkt av något annorlunda eller avvikande hos oss, säger Maria Kallmark Molitor.

En pappa till ett barn på Mariaskolan säger däremot att han uppfattat en hård jargong kring händelsen bland vissa barn, även de i lågstadieåldern.

– Man märker av att det finns en attityd bland vissa barn, man får en känsla av att mordet på Einár inte är en stor grej eller att det normaliseras, säger pappan.

Pappan säger också att vissa barn sagt att det var ”rätt åt” Einár, med hänvisning till de pågående gängkonflikterna i Stockholm.

– Det är ingenting som vi har sett generellt på skolan, eller något som vi behövt hantera. Däremot kan jag tänka mig att det finns barn som fällt kommentarer, säger Maria Kallmark Molitor.

Polisen: Svårt att utreda denna typ av brott

På eftermiddagen hade klottret på skolan tvättats bort.

Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen i Stockholm, säger att klotter generellt sett är ett mycket svårt brott att utreda.

– Vi satsar stora resurser på det när vi ser att det är pågående att någon klottrar, men när det upptäcks i efterhand är det svårt att utreda det, säger hon.

– Vi tittar på alla enskilda fall när vi får in en anmälan.

Nils ”Einár” Grönberg.

När det kommer till klottret på Mariaskolan vill hon inte kommentera det enskilda fallet.

Barnpsykologen om hur man bemöter frågor

Aftonbladet har tidigare intervjuat en barnpsykolog om hur man som vuxen bör bemöta barns frågor om Einárs död. Om ens barn till exempel frågar varför Einár blev skjuten.

– Det är viktigt att säga ”jag vet inte”. Att det är något alldeles nytt att så många blir skjutna just nu. Men polisen jobbar med det, alla i samhället vill att vi ska kunna göra någonting åt det. Vi bryr oss. Varför just Einár blev skjuten vet vi inte än, svarade Malin Bergström.

Även om det är oklart om det är barn, ungdomar eller äldre personer som ligger bakom vandaliseringen på Mariaskolan har beskedet om Einárs död tagits emot med sorg bland många ungdomar.

– Det är så tragiskt. Han hade så mycket talang. Det är bara dåligt att man går fel väg när man är så ung. Man kommer bli sorgsen när man lyssnar på hans låtar och tänker på att han inte lever längre, säger Emirhan, 16, när Aftonbladet pratar med honom på fredagen.

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt. Man visste att han varit med i kriminella sammanhang, men samtidigt trodde man aldrig att det skulle hända honom, säger 15-åriga Elina.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnpsykologen om Einárs död: Skakar om på djupet

ÄMNEN I ARTIKELN

Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Stockholm

Einár

Aftonbladet

Mord