Peter Hultqvist: Så kan USA skydda Sverige efter Nato-beslutet

Fler amerikanska örlogsfartyg och bombplan i Östersjöområdet – och ett snabbt godkännande av Sveriges Nato-ansökan.

Det är två av punkterna som försvarsminister Peter Hultqvist hoppas kunna ro i land under sin resa till USA som inleddes ikväll.

– Marin närvaro är väldigt väsentlig då marina fartyg besitter stor eldkraft, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Bara timmar efter att regeringen beslutade om att ansöka om medlemskap i Nato satte sig Peter Hultqvist (S) på regeringsplanet med destination Washington DC.

Aftonbladet får en pratstund med försvarsministern under en mellanlandning på Island.

– Resan blir väldigt viktig med tanke på att vi i dag har beslutat om att ansöka om Nato-medlemskap, konstaterar försvarsministern.

”Amerikanskt stöd”

Det mest avgörande mötet under resan blir på onsdag då Peter Hultqvist träffar USA:s försvarsminister Lloyd Austin som tagit initiativ till besöket.

– Det handlar om att understryka vikten av amerikanskt stöd till Sverige, både när det gäller ansökningsprocessen och ratifikationen, och också försäkringar under ansökningstiden, säger Peter Hultqvist.

Innan mötet med försvarsministerkollegan träffar Peter Hultqvist USA:s flygvapenminister Frank Kendall och marinministern Carlos Del Toro. De två ministrarna sitter på avgörande poster när det gäller amerikanskt militärt stöd till Sverige under de kommande riskabla månaderna då Sverige uttalat sin vilja att ansluta till Nato.

Peter Hultqvist uppger att mötena ska handla om ”den praktiska utformningen av säkerhetsförsäkringar”. De tydligaste skyddsåtgärderna från USA som försvarsministern önskar se mera av är amerikanska örlogsfartyg, och flygningar med tungt strategiskt bombflyg.

– Marin närvaro är väldigt väsentlig då marina fartyg besitter stor eldkraft och vi har tidigare diskuterat frågan om marin närvaro med USA. Men även de flygningar som de gör med sitt strategiska bombflyg är viktiga markeringar, säger han.

Peter Hultqvist på planet till USA.
Peter Hultqvist på planet till USA.

”Viktig signal”

Utöver det räknar Peter Hultqvist upp närvaro och övningar med den amerikanska armén, marinkårssoldater och ”andra typer av förband”.

– Framför allt är närvaro i vår närmiljö viktigt som en försäkringsåtgärd, säger han.

Samtidigt kommer Peter Hultqvist också att träffa senatorer och andra inflytelserika personer som de tidigare försvarsministrarna Mark Esper och Robert O. Work, samt representanter från House Armed Services Committee.

Enligt Peter Hultqvist är ett av målet med mötena att USA så snabbt som möjligt ska godkänna en svensk Nato-ansökan och på så sätt engagera andra Nato-länder till snabba ratificeringar – för att korta ner den riskabla perioden så mycket som möjligt.

– Det är klart att det är en väldigt viktig signal till andra Nato-länder, säger Peter Hultqvist om en snabb amerikansk ratificering.

Kommer du att skriva under något avtal med amerikanerna?

– Jag får återkomma till sådant när vi fört de här diskussionerna färdigt på onsdag. Då kommer jag att informera mer om vad som har förekommit. Framför allt handlar det om att skapa stöd för Sverige brett, bland också politiker på ett bredare plan.

Kommer ni att diskutera frågan om Turkiets godkännande av en svensk Nato-ansökan?

– Det får vi återkomma till i så fall. Men det är klart att det här är en fråga som kommer att bearbetas på olika sätt från olika håll.

Hur ser du på den fortsatta ansökningsprocessen efter Erdogans uttalanden?

– Jag har inga kommentarer mer än att man från UD:s sida kommer att arbeta med den frågan och det kommer man nog att göra också inom Nato.

Det amerikanska örlogsfartyget USS Forrest Sherman i Frihamnen i Stockholm tidigare i år.
Det amerikanska örlogsfartyget USS Forrest Sherman i Frihamnen i Stockholm tidigare i år.
Publisert: