Mord

Döms för mord på sin bror efter dödscocktail

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 48-åriga kvinnan gav sin bror en dödlig dos medicin och sa att han skulle få bli en ängel.

Mord hävdade åklagaren. Dråp enligt tingsrätten.

Nu skärper Göta hovrätt kvinnans straff: gärningen bedöms som mord och kvinnan får 12 års fängelse.

I broderns kropp fanns en dödlig dos av Tramadol och bensodiazepiner.
I broderns kropp fanns en dödlig dos av Tramadol och bensodiazepiner.

När fallet togs upp i tingsrätten i början av året ville åklagaren döma kvinnan för mord.

Åklagaren menade att kvinnans 28-årige bror, som led av en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, svår autism och ett självskadebeteende, inte visste vad som skulle ske om han svalde den stora mängd tabletter som hans syster gav honom.

Systern själv menade att brodern ville dö och att han förstod vad som skulle hända när han svalde cocktailen av smärtstillande och ångestdämpande.

Systern har hävdat att hon på sin höjd assisterat ett självmord.

– Jag står upp för det jag gjort. Jag har hjälpt honom, det är det jag gjort.

”Var skyddslös”

Jönköpings tingsrätt kom i mars fram till en slags mellanväg – att systern utnyttjat det faktum att brodern inte förstod följderna av tablettintaget men att hon gjorde det för att undvika att brodern skulle bli inlåst eller tvångsomhändertagen igen.

Fallet togs vidare till Göta hovrätt som nu kommer till en annan slutsats: gärningen bör bedömas som mord och att det är ställt utom rimligt tvivel att brodern inte har velat ta sitt liv.

Rätten skriver även att gärningen ”har begåtts i broderns hem av en närstående som han känt ett särskilt förtroende för och att han på grund av sin funktionsnedsättning har varit skyddslös.”

I domen står även att systern utnyttjat broderns mentala begränsningar för att få honom att ta den dödliga dosen.

Kvinnans straff skärps nu från sex års fängelse till 12 år.

– Även om kvinnan har upplevt sig vara pressad och enligt egen utsaga haft sin brors bästa i åtanke så kan agerandet inte ses som något annat än ett mord. De förmildrande omständigheterna i fallet gör dock att hovrätten har lagt sig under normalstraffet för mord, vilket annars vore fängelse i 16 år, säger hovrättslagmannen Niklas Rundberg.

Det var den 48-åriga kvinnan själv som larmade 112 den 10 november ifjol.

Hennes 20 år yngre bror låg då död i sängen i det lilla huset i Gislaved som han bodde i, och som låg beläget på hennes tomt.

Det visade sig att 28-åringen hade dött av en cocktail bestående av en stor mängd lugnande och smärtstillande läkemedel.

Brodern fick ofta sina mediciner i en rosa platskopp.
Några av tabletterna man fann i sovrummet.

”Bli en ängel”

Systern erkände nästan omgående att hon gett dem till brodern.

– Jag ställde dem vid bordet och sen så ger jag det. ”Om man vill bli en ängel så kan man ta det”, säger jag och han tar det, säger hon i förhör.

Hon själv menar att brodern visste vad som skulle hända.

– Jag tror faktiskt att han förstår det. Jag förstår definitivt vad som kan hända, säger systern i förhör.

Och det är?

– Att han somnar in smärtfritt, utan ångest. Han var ju helt förstörd.

Den 28-årige mannen som nu är död hade haft ett liv kantat av svårigheter.

Redan som liten diagnostiserades han med en lindrig till måttlig psykisk funktionsnedsättning och med svår autism. För några år sedan blev hans liv föremål för en tv-granskning efter att hans syster larmat om hans situation.

Kommunen där han bodde hade då ordnat ett eget LSS-boende för honom i skogen för att kunna tillgodose hans stora behov av vård och tillsyn.

Verandan till broderns hus. Räckena är vadderade för hans säkerhet.

”Var inlåst i timmar”

Men systern och andra anhöriga larmade om att det snarare handlade om olaglig inlåsning. 

Brodern förlorade tänder, troligtvis genom att gnaga på fönsterkarmar. Han hölls inlåst en stor del av tiden där han kameraövervakades, han fick knappt ta emot besök och det som skulle bli en ny framtid för honom blev snarare ett fängelse visade granskningen.

– Han kunde vara inlåst i flera timmar. Han var inlåst hela nätterna, berättade då en tidigare anställd.

Justitieombudsmannen drog vid ett oanmält besök på boendet slutsatsen att 28-åringen hade varit frihetsberövad utan lagstöd under flera år och riktade allvarlig kritik mot kommunen.

2020 fick 28-åringen flytta till ett hus på sin systers tomt. Systern var noga med att det var en tillfällig placering, inte varaktig, och några månader innan broderns död ansökte broderns förvaltare om en ny, särskilt anpassad bostad för brodern, något som kammarrätten avslog.

Systern har i förhör berättat att hon älskade sin bror men att hon var slutkörd. Tiden innan hans död hade flera incidenter inträffat där han skadat sina assistenter och sig själv. 

– Jag kände att när vi tog honom så fick han ett liv, att vi skulle ge honom ett liv, där han fick välja själv. Det har ju varit kantat av svårigheter. Men jag som människa har varit helt slut. Jag har varit både arbetsledare, syster och anhörig, har kvinnan berättat i förhör.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Syster gav sin bror en dödscocktail – idag föll domen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Gislaved

Autism

Funktionsnedsättning

Självskadebeteende