Nyheter

Oklahoma skärper abortlagarna ytterligare

Av: 

TT

Oklahomas guvernör Kevin Stitt strax efter att han skrivit på en skärpning av abortlagen i april i år.
Oklahomas guvernör Kevin Stitt strax efter att han skrivit på en skärpning av abortlagen i april i år.

NYHETER

Oklahoma har godkänt en lag som förbjuder nästan alla aborter från befruktningstillfället. Delstatens två sista abortkliniker kommer att stänga när lagen träder i kraft – vilket väntas vara om några dagar.

Lagen bygger på en tidigare abortlag som gick igenom tidigare i maj som förbjuder abort från sjätte veckan – vilken liknar abortlagen i delstaten Texas.

Vice president Kamala Harris kallar beskedet ”ett av det mest extrema förbuden mot abort i landet”, rapporterar NPR.

– Det är skandalöst och det är bara den senaste av en rad extrema lagar runt om i landet, säger hon i ett videomöte med abortkliniker.

Undantag görs för graviditeter som är ett resultat av våldtäkt eller incest samt om kvinnans liv är i fara. Men var kvinnorna som får göra aborter skulle utföra dem är oklart. Två av Oklahomas fyra abortkliniker har redan stängt sedan en annan abortskärpning tidigare i maj och de två resterande kommer att stänga när lagen träder i kraft, skriver nyhetsbyrån AP.

Lagförslaget kommer troligtvis att läggas fram för godkännande av republikanska guvernören Kevin Stitt i början av nästa vecka. Denne har tidigare sagt att han kommer att skriva under varje anti-abortlag som föreslås. Lagen träder i kraft så fort den skrivits under av guvernören.

Oklahoma har tidigare under året gjort flera skärpningar i abortlagen.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: