Kanada: Det här är historiskt

Av:  Wiktor Nummelin/TT

Kanadas utrikesminister Mélanie Joly och EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens möte i Bryssel.
Kanadas utrikesminister Mélanie Joly och EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens möte i Bryssel.

Kanada hoppas bli ett av de första länderna att ratificera ett Natomedlemskap för Sverige och Finland.

Och flankstöd ges för att övertyga även Turkiet att säga ja.

När EU-ländernas utrikesministrar höll möte i Bryssel på måndagen deltog även Kanadas Mélanie Joly för en särskild sittning om relationerna mellan EU och Kanada.

På väg in till mötet handlade det ändå mycket om Nato i stället, med tanke på Sveriges och Finlands väg in i militäralliansen.

– Vi är inte bara för ett inträde utan också för ett snabbt inträde. Kanada har mycket gemensamt när det gäller värderingar och nordiska realiteter med Sverige och Finland. Vårt mål är att vara bland de första att ratificera inträdet för Sverige och Finland, sade utrikesminister Joly på väg in till mötet.

”Bara dagar”

Hon har redan pratat med den inhemska oppositionen för att se till att den kanadensiska hanteringen går snabbt, när – och om – Nato har enats om att formellt bjuda in de nordiska länderna som nya medlemmar.

– Vi tror att det handlar om dagar för Kanada, sade Joly – som även lovar stöd i att prata med länder som inte lika omedelbart vill säga ja.

– Jag har redan varit i kontakt med min turkiske kollega för vi måste ta tag i det här. Det här är historiskt. Det här är mycket viktigare än några bilaterala frågor, sade Joly i Bryssel.

Pratat med Linde

Sverige och Finland deltog i mådagens möte endast på ambassadörs- respektive statssekreterarnivå, med anledning av Natodebatterna på hemmaplan.

Utrikesminister Ann Linde (S) pratade dock i telefon med EU:s utrikeschef Josep Borrell inför mötet.

– Den svenska ministern var vänlig nog att ringa mig, informera om att processen har startat, att de ska informera kungen och att det finns starkt stöd för det här beslutet i det svenska samhället. Jag tror att EU:s medlemsländer kommer att stödja beslutet och jag hoppas att vi kan komma förbi motståndet från vissa Natomedlemmar, sade Borrell på en kort pressträff tillsammans med Joly.

Publisert: