Män rymde från polis – dödskraschade med Jari Karlsson, 51

Tre personer dog – polisen utreds för tjänstefel

Uppdaterad 2022-05-19 | Publicerad 2022-05-18

”Han var en väldigt emotionell människa, med ett lite tufft yttre”, säger Jaris vän Marcus Andersson.
”Han var en väldigt emotionell människa, med ett lite tufft yttre”, säger Jaris vän Marcus Andersson.

En svart Audi, enligt uppgift med stulna kläder i bagaget, brände förbi polisen i uppemot 200 kilometer i timmen.

Vansinnesfärden slutade i en dödskrasch som även kostade Jari Karlsson livet.

– Det väcker inte bara en sorg, det väcker en ilska, säger vännen Marcus Andersson.

Jari Karlsson, 51, reste land och rike runt och lagade mat på företagsevenemang, bröllop, taklagsfester och allt möjligt annat. Tillsammans med sin fru drev han företaget ”Hyrkocken”.

– Han älskade att mötas med gästerna. Han hade mycket bokningar och massor av bröllop i sommar, och sedan skulle de ta det lugnare på hösten. Börja njuta lite, inte bara jobba.

Kocken Marcus Andersson hörde först talas om Jari för drygt tio år sedan, när kollegor frågade om han hade träffat ”den där galna finnen”.

PLUS: Alexander, 16, dog i polisjakten – polismannen inför rätta

– Sedan stötte jag på honom, och frågade om han var Jari, ”den galna jävla finnen som jobbade på Söderköpings brunn”. Han svarade ja, och sedan dess har vi pratat. Han var öppen och rak, sa precis vad han tyckte, tänkte och kände. Det fanns en ömsesidig omsorg, eller hur jag ska uttrycka det. Och sån var ju han mot alla, säger Marcus Andersson som först berättade om Jari för Corren.

 

Lördag kväll, strax före klockan 23. Jari Karlsson är på väg hem till Linköping efter ett cateringuppdrag.

Från andra hållet, på E4 i Nyköping, framförs en svart suv av märket Audi i mycket hög hastighet. En polisman kontrollerar farten med en lasermätare, enligt Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

– De uppgifter som nämnts har varit att den körde i minst 150, uppemot 200 kilometer i timmen.

En lastbilschaufför längre fram på vägen ser Audin i backspegeln. På sträckan är det vägarbete, och en hastighetsbegränsning på 70.

– Den kommer jättefort, och jag ser att han ger sig ut och börjar köra om mig. Jag, som sitter lite högre upp, ser att han får möte. Det här kommer inte gå bra, tänker jag.

Den svarta Audin kör över till mötande körfält. När föraren för syn på Jaris mötande bil försöker han köra om honom på yttersidan, mot diket, enligt lastbilschauffören. Åt samma håll väjer Jari.

– De frontalkrockar på vägrenen, kan man säga. Det var två tunga stora och tunga bilar, och det blev våldsamt.

 

Två män som färdades i den svarta Audin dog, och en tredje fördes till sjukhus. I kraschen dog även Jari Karlsson.

Det pågår två utredningar efter händelsen. Åklagare Ola Björstrand utreder grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Rubriceringar kan både tillkomma och komma att ändras.

– I vilken mån någon person kommer bli misstänkt för de här brotten är ett senare led, som jag kommer ta ställning när jag och polisen har fått klarläggande fakta.

Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren utreder även om poliserna som följde efter den svarta Audin kan ha begått tjänstefel. Något som är rutin vid den här typen av händelser. Ingen är delgiven misstanke.

– Laserkontrollen visade att den passerade bilen åkte alldeles för fort. Man ska ha klart för sig att polisen då är skyldig att göra ett ingripande, enligt polislagen. Gör man inte det så kan man göra sig skyldig till brott.

När kraschen skedde hade de efterföljande poliserna tappat bilen ur synfältet. I den kraschade bilen, som även började brinna, hittades kläder. Mycket talar för att det rör sig om stöldgods, enligt Anders Jakobsson.

– Det kan ju ha varit ett skäl till att man inte ville stanna.

Denna bild togs dagar före kraschen som kostade Jari Karlsson livet.
Denna bild togs dagar före kraschen som kostade Jari Karlsson livet.
”En väldigt emotionell människa, med ett lite tufft yttre”, säger Marcus Andersson om sin vän Jari.
”En väldigt emotionell människa, med ett lite tufft yttre”, säger Marcus Andersson om sin vän Jari.
”Att dra vid en poliskontroll är det dummaste man kan göra”, säger Marcus Andersson.
”Att dra vid en poliskontroll är det dummaste man kan göra”, säger Marcus Andersson.

Jari Karlsson blev 51 år gammal och efterlämnar fru, tre vuxna söner och ett barnbarn. Aftonbladet har varit i kontakt med Jaris fru, som vill att Marcus Andersson för familjens talan.

Nyligen gav Jari Karlsson upp sin passion att åka motorcykel, efter incidenter ute på vägarna.

– Han höll på att bli påkörd ett antal gånger, och tyckte det var en otäck situation. Så han tappade lusten att köra och sålde motorcykeln. Som han sa, ”man blir inte yngre, utan man blir förståndigare och försiktigare”.

Tragiskt nog blev det just en trafikhändelse som kostade honom livet.

– Man måste tänka efter vad ens eget agerande kan leda till för andra människor. Sen finns det de som skiter fullständigt i det, men att andra ska behöva dö på det här sättet… det är så tragiskt att det finns inte,

Jari Karlsson var en omtyckt profil i Linköpingstrakten, och i matsammanhang. Han har jobbat med de finska och åländska kocklandslagen och dömde även i internationella matlagningstävlingar.

Marcus Andersson kommer sakna alla tillfällen då de stötte ihop och unnade sig en extra lång fika, och alla telefonsamtal när båda var ute på vägarna på varsitt håll.

– Sådant som inte är så planerat, det kommer jag sakna. Och den där som ringer och frågar ”hur är det?”. Det är inte så vanligt i dag att folk bara ringer och ställer den frågan. Han var en väldigt emotionell människa, med ett lite tufft yttre. Men extremt snäll, mot alla, skulle jag vilja säga.

Tre dödades frontalkrocken på E4 utanför Nyköping.
Tre dödades frontalkrocken på E4 utanför Nyköping.

LÄS VIDARE