Hundratals fast på tåg efter trippelhaveri

Publicerad 2021-12-27

400 resenärer blev strandade på två Vy-tåg utanför Skellefteå i flera timmar.

Tills slut kom trafiken i gång – men sen fastnade ett av tågen i en backe.

– Maten har tagit slut i bistron och det finns hundar ombord som inte kan gå ut och göra sina behov, säger Sanna, som var fast på tåget.

Det första tåget, som körs av Vy tåg, lämnade Stockholm klockan 18.11 i går kväll. Slutdestinationen är Luleå, men under flera timmar blev det fast i Jörn utanför Skellefteå.

– Det första loket gick sönder klockan fyra i morse. Sen tog de hit ett annat lok som också gick sönder bara efter några minuter, säger Sanna, en av de hundratals som är fast på tåget.

Bakom hennes tåg fastnade ett annat av Vy:s nattåg till Luleå.

Tåget stod still i flera timmar i Jörn, utanför Skellefteå.
Tåget stod still i flera timmar i Jörn, utanför Skellefteå.

Äter knäckebröd

Nu har maten i bistron tagit slut.

– Många handlade den mat som fanns kvar. Jag kom sent när allt var slut, men personalen bjöd mig på lite knäckebröd.

– Jag äter det nu så jag klarar mig och det gör nog de flesta här. Men blir vi kvar till eftermiddagen blir det jobbigt, berättar Sanna.

Hon säger att många resenärer är trötta efter sex timmars väntan men att man försöker hålla modet uppe. Sanna, som ska i väg på en skoterresa skulle egentligen har varit i Gällivare klockan åtta på morgonen, men när hon och de andra kommer att vara framme är oklart.

– Det är många här som ska bergsklättra och kommer missa sina turer nu. Och det är ju hundar här som skulle behöva gå ut, säger hon.

Förare tagen ur tjänst

Totalt rör det sig om 400 drabbade resenärer.

Stefan Linder, affärschef för Vys nattåg, förklarar vad det är som har hänt.

– Ett av tågen fick problem med ett av loken. Men vi hade två lok på tågen så vi kunde byta plats. Sen kom vi bara till nästa station där det blev ett växelfel så vi kommer inte in till plattformen, säger han.

Men problemen orsakades också av att en lokförare körde mot en stoppsignal, säger Stefan Linder till P4 Norrbotten.

– Föraren blev tagen ur tjänst och vi behövde få dit en ersättningsförare, vilket tog tid, säger han till radion.

Tåg saknade sovvagnar

Han säger att de resenärer som missar sina anknytningar kommer att bokas om på andra tåg och att man kan komma att sätta in ersättningsbussar på vissa sträckor.

Vilket extremt oflyt med dubbla fel.

– Ja det får man säga. Vi körde ändå med dubbla lok för att hålla trafiken i gång om något skulle hända. Just för att säkra upp när det är många resenärer och tunga tåg. säger Stefan Linder.

Även resenärer på bolagets nattåg från Luleå till Stockholm igår kväll drabbades av problem. Tåget saknade helt ligg- och sovvagnar.

– Det var ett följdproblem från juldagen där man hade lokproblem. Ett av tågen från Stockholm kunde inte komma upp. Där går vi ut och återbetalar resan, säger Stefan Linder.

Fastnat igen: ”Skitförbannad”

Vid 14-tiden var tågtrafiken igång igen.

– Vi rullar igen och vi har fått mackor. Sen blir det ersättningsbussar, säger Sanna som räknar med att vara framme i Gällivare vid sextiden i kväll.

Men bara en knapp timme senare kommer ett sms från Sanna – de är fast igen.

”Det tåget som fastnade bakom oss fick köra om och står nu fast i i en backe. Och bakom står vi”

”Nu är stämningen mindre glad”

– Det kom ju mackor men nu är allt slut och vattnet är slut. Det är inte så bra stämning, man hör hur folk pratar. Jag förstår frustrationen, jag är skitförbannad själv. Men det går ju inte att skylla på någon, säger Sanna som nu suttit på tåget i nästan 22 timmar.

Ett hjälplok har kört förbi deras tåg för att lossa tåget som fastnat. Men Sanna är orolig att hon ska missa sin ersättningsbuss.

– Det ser inte så ljust ut.

Strax före 17.30, nästan ett dygn efter att resan inleddes, kom trafiken i gång igen och Sannas tåg kunde rulla vidare mot Älvsbyn.

LÄS VIDARE