Coronapandemin

WHO: Boosterdos riskerar att förlänga coronapandemin

Av: 

Sean O'Brien

NYHETER

Flera länder tar krafttag för att öka takten för att förse sin befolkning med booster-doser av covidvaccin.

Ett agerande som kritiseras av WHO.

– Inget land kan boosta sig ur pandemin, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Med omikronvariantens framfart världen över jobbar flera länder hårt för att nå ut med en ”booster-dos” till sin befolkning. Bland annat uppmuntrar USA alla invånare över 16 år att ta en booster-dos, Storbritannien har gett över 90 procent av landets 70-plussare sin booster-dos, och Israel tillkännagav under tisdagen att landet erbjuder en fjärde dos till alla invånare över 60 år.

– Vi vill att människor ska kunna samlas, säger det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC:s chef Rochelle Walensky till CNN.

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kritik från WHO

Västvärldens agerande kritiseras av Världshälsoorganisationen WHO, som menar att ”booster-programmen” riskerar att förlänga pandemin.

– Booster-programmen kommer sannolikt att förlänga pandemin snarare än avsluta den, genom att distribuera vaccin till länder som redan har god vaccintäckning. Det ger viruset större möjligheter att spridas och mutera, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en nyhetsbriefing under onsdagen.

Som läget ser ut nu beror majoriteten av sjukhusinläggningarna och dödsfallen på ovaccinerade personer, och inte vaccinerade personer som inte fått sin booster-dos, menar Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Inget land kan boosta sig ur pandemin.

Den skeva vaccinfördelningen i världen kan leda till mutationer varnar experter.

Skev fördelning av vaccin

Experter har tidigare varnat för att den skeva vaccinfördelningen i världen kommer att leda till nya mutationer av coronaviruset.

– Rika länder kan inte säga att de inte har blivit varnade. Vi såg vad som hände med Indien, när den ökade smittan ledde till deltavarianten. Och vi sa att det så småningom kommer hända i Afrika där smittspridningen sker okontrollerat, sa Andrea Taylor vid Duke Global Health Innovation Center till NBC News i november.

Enligt WHO:s uppskattningar kommer bara hälften av deras medlemsländer att ha vaccinerat minst 40 procent av sin befolkning på grund av ”snedvridningar i den globala vaccintillgången”.

– Ojämlikhet i vaccin är den mest fruktansvärda orättvisan 2021, säger Michael Ryan, ansvarig för WHO:s krisberedskap.

Vissa experter misstänker att omikronvarianten har sitt ursprung i Sydafrika, där bara 26 procent av befolkningen är fullvaccinerade. Andra menar att det inte är självklart att omikronvarianten uppstod i Sydafrika, utan menar det är lika troligt att den uppstod någon annanstans i Afrika, men att Sydafrika upptäckte det då de har bättre sekvensering och testning än sina grannländer.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Sydafrika

Vaccin

WHO

Tedros Adhanom Ghebreyesus