Restauranger stängs i kampen mot covid-19

Av:  TT TT-AP-Bloomberg

En kock testas för covid-19 i Peking. Arkivbild.
En kock testas för covid-19 i Peking. Arkivbild.

Miljontals kineser ser ut att få en mycket stillsam helgledighet. Stängda restauranger och nöjesattraktioner blir konsekvensen när spridningen av covid-19 ska bekämpas i huvudstaden Peking.

Motsvarigheten till första maj firas med en ledighetsperiod som i Kina brukar benämnas gyllene veckan och som sträcker sig från söndagen till och med onsdag.

För kinesisk ekonomi och turismnäringen är det i vanliga fall en ytterst viktig intäktskälla då miljontals kineser passar på att resa till släktingar i andra delar av landet och besöka olika turistattraktioner.

Men i år är situationen annorlunda på grund av myndigheternas oro för spridningen av virusvarianten omikron, som har lett till testkrav och nedstängningar runt om i landet.

Inga restaurangbesök

I Peking har det beslutats att alla restauranger ska hållas stängda och bara tillåta leverans av mat. Flera nöjesparker och attraktioner i området är i gång men med minskad kapacitet och den som vill besöka kinesiska muren måste uppvisa ett negativt covid-test som inte är mer än 48 timmar gammalt.

De skärpta restriktionerna gör att Kinas transportmyndighet bedömer att omkring 100 miljoner resor kommer att göras under ledigheten – det vill säga 60 procent färre än förra året.

Inhemskt turistmål

Peking, med bland annat Himmelska fridens torg och Den förbjudna staden, är annars ett stort inhemskt turistmål. Men myndigheterna vidtar radikala åtgärder för att försöka undvika en situation liknande den i Shanghai, som under en längre period har tvingats till nedstängning.

Boende i Peking har sedan början av veckan masstestats och på lördagen rapporterades 67 nya fall – men det i en stad med över 20 miljoner invånare. Kommunistpartiet och president Xi Jinping håller fast vid en strikt strategi som bygger på en nolltolerans mot covid-19.

Publisert: