Coronapandemin

Mitt i dödsvågen: Varnar för en ny coronatopp snart

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Grekland klarade sig bra i början av pandemin och berömdes för framgången.

Nu är landet mitt i sin värsta period hittills – och regeringen inför nya åtgärder för att öka vaccineringen.

Experter har varnat för en femte våg.

Under våren 2020 handlade mycket om rapporteringen kring Grekland om hur bra man hade parerat coronaviruset.

I en artikel i Time från april i fjol beskrevs Greklands förutsättningar att klara pandemin som väldigt dåliga.

Kombinationen av en åldrande befolkning, bristfällig sjukvård och stort beroende av turistindustrin sågs som ett recept för katastrof.

Men ändå hade man då, i slutet av april, totalt 116 dödsfall – samtidigt som landets grannar var mitt i en skräckvåg med överfyllda sjukhus och bårhus.

Övervakade med drönare

Italien hade så långt in i pandemin 23 000 döda med covid-19. Turkiet hade 2 140 bekräftade dödsfall med viruset och den verkliga siffran ansågs ännu högre.

Mycket av framgången tillskrevs Greklands snabba nedstängning av samhället. Befolkningen hölls hemma och skolor stängdes.

Myndigheterna bevakade hur folk lydde restriktionerna genom övervakning av kyrkor och torg. Polispatruller och drönare avslöjade regelöverträdare.

Men nu är situationen en annan. Sedan många av de långvariga restriktionerna lyftes i maj har smittan varit på uppgång i Grekland.

September var en av de värsta månaderna under hela pandemin för landet, trots att den breda vaccineringen varit i gång under lång tid.

Under september dog 1 100 invånare med covid-19 i landet.

En kvinna i Aten testas för covid-19 vid en tidigare olympisk arena som nu tjänstgör som provtagningsplats.

Fler döda än Sverige

För en tid sedan gick Grekland, med elva miljoner invånare, om Sverige i antal döda i absoluta tal.

Sverige, med tio miljoner invånare, rapporterade på tisdagen 14 876 döda.

Om ett par dagar väntas Grekland nå 15 000 döda med covid-19. Under måndagen dog 36 med covid-19 i landet och totalsiffran är nu 14 956.

På många ställen är kapaciteten på sjukhusen nära bristningsgränsen och nästan alla iva-sängar är upptagna med covidpatienter.

Under måndagen vårdades 342 greker med respirator på sjukhus. 89 procent av dem var inte fullt vaccinerade.

Nikos Gavalas på grekiska ön Iraklia vaccineras mot covid-19. Inför sommaren inleddes ett intensivt vaccinationsprogram för de grekiska öarna, för att få alla lokalbor vaccinerade inför den, för öarna så viktiga, turistsäsongen.

I slutet av september beräknade experter att fjärde vågen i Grekland ska plana ut under oktober – men varnade för ytterligare en svår våg.

– Smittan kommer öka bland de som inte är vaccinerade. Vi kan hamna i en femte våg i slutet av oktober, sa Nikos Thomaidis, professor vid universitetet i Aten, till Antenna TV då enligt Ekathimerini.

Oppositionsledaren Alexis Tsipras sa under tisdagen att han kräver svar av premiärminister Kyriakos Mitsotakis om hur landet ska tackla pandemin framåt i sken av de höga dödstalen, skriver The Guardian.

Han kritiserade även det faktum att Grekland bara är på plats 20 i Europa när det gäller vaccinationer.

Intensivvårdsavdelningen på Sotiria Thoracic Diseases Hospital i Aten.

Press på ovaccinerade

Under onsdagen kommer den grekiska regeringen gå ut med nya nödåtgärder för att få upp vaccinationstakten, uppger den internationella tidningen Greek Reporter.

Hälsominister Thanos Plevris har sagt i grekisk tv att man planerar att öka friheten mer för vaccinerade människor – samtidigt som man ökar restriktionerna ytterligare för de ovaccinerade.

Bland de tänkta åtgärderna finns ett återöppnande för livemusik och andra nöjeslokaler för de som är fullt vaccinerade.

Coronarestriktionerna och vaccineringen har mötts av massiva protester på många håll i Grekland. Demonstranterna har mötts av hårda tag från polisen.

Anledningen till den nya strategin är den stora frustrationen bland allmänheten med de kvarvarande restriktionerna.

De har legat kvar på grund av den stora smittspridningen där de ovaccinerade främst pekas ut, skriver Greek Reporter.

Grekland har redan genomfört en rad åtgärder för att sätta press på den del av befolkningen som ännu inte valt att vaccinera sig.

Den 1 september stängdes cirka 10 000 grekiska anställda inom sjukvården av från sina jobb utan lön eftersom de inte tagit sprutan.

Regeringen meddelade då också att ovaccinerade får särskilda restriktioner på arbetsplatser, skolor, gym och diverse andra platser i offentligheten. Specialreglerna ska gälla till i april 2022.

De många restriktionerna och krafttagen för vaccinering har mötts av massiva protester och demonstranter som hamnat i våldsamma bråk med polis.

2 125 fall av bekräftad smitta rapporterades i Grekland under måndagen.

Enligt Eody är snart 6,2 miljoner greker fullvaccinerade. Totalt har man gett 12,2 miljoner doser i landet.

Grekisk polis använder tårgas mot anti-vaccin-demonstranter på Syntagma-torget i centrala Aten efter att tusentals människor samlats för att protestera.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinvreden – tusentals demonstrerar i Europa

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Grekland

Kyriakos Mitsotakis

Alexis Tsipras

Coronaviruset

Aten