Efter en veckas jakt – efterlyste Mark Lorentzon hittad död i vattnet

Den internationellt efterlyste Mark Lorentzon, 55, är död, meddelar Åklagarmyndigheten.

Han hittades död i vattnet vid Stenpiren i Göteborg på onsdagsförmiddagen.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv, säger kommenderingschefen Anders Börjesson.

Vid 9.30-tiden på onsdagsmorgonen larmades SOS om att en person setts i vattnet vid Stenpiren i Göteborg. Färjetrafiken mellan Stenpiren och Lindholmspiren stängdes av.

– Vi har en person i vattnet och vi assisterar polisen, sade Bo Florell, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, inledningsvis.

Polisen meddelade under förmiddagen att personen som anträffats i vattnet var död. Aftonbladet kunde därpå berätta att det var den internationellt efterlyste Mark Lorentzon, 55, som hittats död i vattnet.

Vill få en klarare bild

Polisens kommenderingschef Anders Börjesson uttrycker lättnad över att Mark Lorentzon är funnen – även om man hade hoppats att han varit vid liv.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson, i ett pressmeddelande.

Polisen misstänker i nuläget inget brott i samband med dödsfallet.

Mark Lorentzon, 55, har hittats död i vattnet vid Stenpiren, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Mark Lorentzon, 55, har hittats död i vattnet vid Stenpiren, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Mark Lorentzon efterlystes efter explosionen i Göteborg.
Mark Lorentzon efterlystes efter explosionen i Göteborg.

Skulle vräkas samma dag

Det var tisdagen den 28 september som SOS larmades om en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i stadsdelen Annedal i Göteborg. Bränder uppstod och tre trappuppgångar rökfylldes i samband med explosionen. Ett drygt hundratal personer evakuerades och fyra personer skadades allvarligt.

På torsdagen, den 30 september, anhölls Mark Lorentzon i sin frånvaro. På måndagen häktades han i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord efter sprängningen.

Lorentzon blev tidigt intressant i utredningen sedan det framkommit att han skulle vräkas från sin bostad samma dag. Han har även befunnit sig i ett flertal tvister med myndigheter det senaste året och har av polisutredare beskrivits som en rättshaverist. På tisdagen efterlyste åklagare Maria Thorell honom internationellt.

Förundersökningen fortsätter – men läggs ned mot Lorentzon

Förundersökningen om försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse fortsätter. Däremot läggs förundersökningen mot Mark Lorentzon ner, meddelar Åklagarmyndigheten.

– Men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, säger kammaråklagare Maria Thorell.

Publisert:

LÄS VIDARE