Förbundskanslern avgår – fejkade sin popularitet

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz avgår efter att han och flera medarbetare anklagats för korruption.

Kurz meddelade sin avgång på en pressträff på lördagskvällen – och föreslår att utrikesministern Alexander Schallenberg blir hans efterträdare.

– Det är en ganska rejäl skandal, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Sebastian Kurz, 35, utreds för en härva med mutor och fejkade nyheter. Antikorruptionsåklagare inledde nyligen en förundersökning mot honom.

På lördagskvällen meddelar under en pressträff Kurz att han avgår.

– Det är en ganska rejäl skandal. Det är dessutom den andra på kort tid, säger Wolfgang Hansson.

Kurz kommer att sitta kvar som partiledare för ÖFP.

– Mitt land är viktigare än mig som person. Vi behöver stabila förhållanden och därför vill jag lämna plats för att lösa det här, säger förbundskanslern under pressträffen.

Sebastian Kurz, förbundskansler i Österrike, avgår efter anklagelser om korruption.
Sebastian Kurz, förbundskansler i Österrike, avgår efter anklagelser om korruption.

Kurz fejkade sin egen popularitet

Förbundskanslern och nio av hans medarbetare misstänks för mutbrott och bestickning. De ska ha gjort fejknyheter och falska popularitetsmätningar med österrikarnas skattepengar – och sedan ha spridit dem med hjälp av tidningen Östereich.

– Det är unikt att man gör husrannsakan hemma hos en förbundskansler. Så vitt jag vet har det aldrig hänt tidigare i Österrike. Det ställer ju inte Sebastian Kurz i särskilt god dager, säger Wolfgang Hansson.

Tidningen ska ha fått över elva miljoner kronor för att skriva positiva nyheter om Kurz.

De ska ha kommit överens om fusket redan innan Kurz blev förbundskansler.

Själv nekar Kurz till anklagelserna.

– De är falska, säger han under pressträffen.

Misstänks redan för Ibizaskandal

Sebastian Kurz utreds redan för att ha gett ett falskt vittnesmål efter att en nära vän till honom blivit vd för ett stort statsbolag.

När en topp i hans partis tidigare koalitionspartner, det högerpopulistiska partiet FPÖ, avslöjades köpslå med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark om offentliga kontrakt i utbyte mot partibidrag.

Efter att en film från villa på Ibiza läckt exploderade en skandal i Österrike – och Kurz vittnade falskt mot en kommitté som granskar ”Ibizagate”.

Själv nekar Kurz till anklagelserna.

– Han har ju kallats för ett underbarn. Han var bara 31 år när han blev förbundskansler, det är bland de yngsta i världen. Det här kan ju vara ett hårt slag mot hans framtida karriär, om det visar sig att anklagelserna stämmer, säger Wolfgang Hansson.

Publisert:

LÄS VIDARE