Artisten Einár, 19, död efter skjutning i södra Stockholm

Mordet kan ha fångats på film

Artisten Einár, 19, slog igenom med låtar om förorten och talade öppet om sin stökiga bakgrund.

Sent på torsdagskvällen sköts han ihjäl i Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet. Och mordet kan ha fångats på film.

– Han har träffats av flera skott och avled på plats, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Klockan 22.50 larmade flera personer polisen om att de hört skott i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. En stort antal poliser kallades till platsen där man hittade en skjuten man utanför en port.

Räddningspersonal utförde hjärt- och lungräddning men mannens liv gick inte att rädda.

Vid 00.45-tiden bekräftade polisen att mannen dött efter skottlossningen.

De anhöriga är underrättade.

– Han har träffats av flera skott och avled på plats när polisen gav första hjälpen tillsammans med ambulanspersonal, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm tidigt på fredagsmorgonen.

Ett stort antal poliser var under torsdagskvällen och natten mot fredag på plats i Hammarby Sjöstad med ett stort antal patruller på marken och helikopter i luften. Även flera enheter från räddningstjänsten har varit på plats.
Ett stort antal poliser var under torsdagskvällen och natten mot fredag på plats i Hammarby Sjöstad med ett stort antal patruller på marken och helikopter i luften. Även flera enheter från räddningstjänsten har varit på plats.

Einár skjuten

Enligt uppgifter till Aftonbladet från samstämmiga källor är det artisten Einár som är skjuten i dådet.

Hans sista inlägg på Instagram skrevs för en vecka sedan. Kommentarerna på inlägget var i natt fyllda med kondoleanser från chockade fans.

Polisen drog igång en stor insats efter mordet. Enligt uppgifter till Aftonbladet har två mörkt klädda personer setts lämna platsen.

– Man letar efter fler än en person. Vi har fått signalementsuppgifter på att de vi misstänker är fler än en, säger Ola Österling.

Artisten Einár, 19, är död efter en skjutning i södra Stockholm på fredagsnatten, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Artisten Einár, 19, är död efter en skjutning i södra Stockholm på fredagsnatten, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kan ha fångats på film

Det finns även flera vittnen till skjutningen.

– Vi har en insats som pågår med flera patruller. Som alltid vid en skottlossning finns det flera delar. Vi ska säkra brottsplatsen och leta efter gärningspersoner. Vi har många patruller på plats, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

I området finns kameror och mordet kan ha fångats på film.

– Det kan finnas film att analysera. Vi har inhämtat filmerna från platsen som ska analyseras. Den analysfunktionen har varit igång sedan midnatt, säger Ola Österling.

Stor polisinsats

En person i området berättade för Aftonbladet om polisens stora insats på platsen.

– Det är säkert tio stora polisbilar och flera ambulanser, säger vittnet.

– Jag har aldrig sett så många polisbilar på en gång.

I bostadsområdet råder avspärrningar som vaktas av polis.
I bostadsområdet råder avspärrningar som vaktas av polis.
Under natten mot fredag arbetar polisens tekniker med att dokumentera och säkra spår kring platsen för skjutningen.
Under natten mot fredag arbetar polisens tekniker med att dokumentera och säkra spår kring platsen för skjutningen.

Polisen söker med såväl helikopter som spårhund efter de misstänkta gärningspersonerna men ännu på fredagsmorgonen är ingen gripen.

– Vi har tagit in flera personer på förhör under natten och vissa har fått följa med till polisstationen. Det är vittnen som har sett, hört och gjort iakttagelser i övrigt. Det är bevisning som är av betydelse i allra högsta grad, säger Ola Österling.

Enligt Aftonbladets team på plats var det rejält stökigt vid mordplatsen efter skjutningen.

Vid 04-tiden uppgav polisen att man kartlagt den skjutne mannen under natten och att kriminaltekniker fortsätter att säkra spår.

– Vi ska fortsätta med kartläggningen av den mördade personen, för att kunna finna i vilket sammanhang han har befunnit sig och omständigheter kring personen, säger Ola Österling.

Vapensökande hundekipage och hund som söker på olika former av dna är fortfarande på mordplatsen.

Slog igenom som 16-åring

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, växte upp i Enskededalen i södra Stockholm. 2019 slog han igenom stort med låten ”Katten i trakten”. Han var då 16 år gammal.

Samma år släppte han debutalbumet ”Första klass”. Det åkte rakt upp på topplistan för album i Sverige och innehöll hits som ”Första klass”, ”Rör mig” och ”Fusk”.

Sedan dess har Einár ständigt haft nya låtar på topplistorna. Han har vunnit priser på både Grammisgalan och P3 Guld-galan och har skördat enorma framgångar på kort tid.

Einár har flera gånger pratat öppet om sin stökiga bakgrund. I flera av sina låtar rappar han om vapen, droger och det kriminella livet, något han menar är ett sätt för honom att skildra vardagen på.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle och där vi är och befinner oss, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Ville uppmärksamma ungas problem

Med sina låtar ville han uppmärksamma de problem som finns och som många unga, framför allt i förorterna, drabbas av.

– Jag tycker att det borde förändras och kanske blir det en förändring med mina låtar, man vet aldrig. Först och främst rappar jag om det jag ser och det är det som lockar min publik. Sen finns det en baktanke om att det kanske hörs och folk inser att det är ett problem och tar tag i det.

Publisert:

LÄS VIDARE