Regionen chockhöjer parkeringsavgifter för vårdpersonal

Sjuksköterskan: ”Käftsmäll”

Region Stockholm höjer parkeringsavgifterna för vårdpersonal.

Från och med 10 januari kostar det 10 kronor i timmen att parkera bilen på regionens parkeringsplatser i innerstan.

– Det blir som en käftsmäll, säger sjuksköterskan Gun-Britt Forsberg.

När pandemin utbröt bestämde Region Stockholm att slopa parkeringsavgifterna för vårdpersonal i regionen. Detta för att underlätta för anställda att ta sig till jobbet utan att riskera att smittas i kollektivtrafiken.

Undantaget gällde först fram till 31 maj 2021 men förlängdes när spridningen inte avtog i den fart myndigheterna hade förutspått.

Men från och med 10 januari införs parkeringsavgifterna igen – med betydligt högre taxor än vad som gällde före pandemin.

Specialistsjuksköterskan Gun-Britt Forsberg jobbar på Helix rättspsykiatriska avdelning i Huddinge. Före pandemin betalade vårdpersonalen där 100 kronor i månaden för sin personalparkering. Efter prishöjningen i januari kommer avgiften att ligga på 5 kronor i timmen, max 6 timmar om dagen. För Gun-Britt, som tar bilen varje dag i veckan, landar notan på 600 kronor per månad.

– Först går man ut och tackar vårdpersonalen genom att sänka taxorna och sedan höjer man priserna med 600 procent.

– Det blir som en käftsmäll, säger Gun-Britt.

Bild tagen från Helix rättspsykiatriska avdelning vid ett annat tillfälle.
Bild tagen från Helix rättspsykiatriska avdelning vid ett annat tillfälle.
Gun-Britt Forsberg (andra t.v.) tillsammans med kollegor på rättpsykiatriska enheten Helix vid Huddinge sjukhus.
Gun-Britt Forsberg (andra t.v.) tillsammans med kollegor på rättpsykiatriska enheten Helix vid Huddinge sjukhus.

Vill främja hållbara alternativ

I innerstan blir prishöjningen ännu mer påtaglig. Där kommer det nu kosta 10 kronor i timmen att parkera sin bil på regionens parkeringsplatser, vilket innebär en månadskostnad på 1 200 kronor för den som parkerar måndag till fredag.

Anledningen till prishöjningen är att regionen bestämt att marknadsanpassa p-avgifterna i enlighet med svensk skattelagstiftning. Tre zoner införs – innerstad, ytterstad och landsort – med enhetlig taxa inom varje zon.

– Tidigare fanns ingen enhetlig taxa alls inom regionen, det såg väldigt olika ut gällande taxor, tider och platser. På grund av svensk skattelagstiftning kan regionen inte längre ge fri eller alltför billig parkering, säger Åsa Berg, kommunikationschef på Locum som ansvarar för regionens parkeringsplatser.

Locum säger att de genom prishöjningen vill främja ett hållbart resande i regionen.

– Att ta bilen till jobbet bör vara ett aktivt beslut varje dag. Vi vill uppmuntra till att välja cykel eller kollektivtrafik istället och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Berg.

Åsa Berg, kommunikationschef på Locum.
Åsa Berg, kommunikationschef på Locum.

Smittspridningen oroar

Gun-Britt Forsberg köper inte regionens argument om att höjda parkeringsavgifter kommer bidra till att fler väljer miljövänligare alternativ.

– Hur ska det bli med smittspridningen om alla väljer kollektivtrafiken i stället? Och hur ska man ta cykeln i snön?

Hon säger att beskedet om den nya parkeringsavgiften mötts av stor ilska bland sjukhusets anställda.

– De som jobbar här har rätt låga löner. Den lilla löneökningen vi fick förra året äts upp med råge av parkeringsavgiften. Det är så respektlös, vi är helt mållösa.

Locum säger att de har förståelse för vårdpersonalens frustration.

– Jag kan förstå att man har åsikter om det. Men vi måste följa svensk lagstiftning och det kräver att avgifterna marknadsanpassas, säger Åsa Berg.

Publisert:

LÄS VIDARE