Lars Vilks död

Lastbilschauffören berättar om dödsolyckan med Lars Vilks

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Den 47-årige lastbilschauffören från Rumänien är fortfarande svårt skadad efter olyckan.

För Kvällsposten berättar han om dödskraschen där Lars Vilks och hans livvakter dog.

– När jag vaknade berättade de att jag har varit med om en våldsam olycka och att Lars Vilks var död, säger han till tidningen.

Det första 47-åringen minns är att han ligger fastklämd i lastbilshytten och att han inte kan röra sig. Genom takfönstret ser han hur det egna släpet brinner en bit bort.

– Efter några sekunder, jag har svårt att uppskatta tiden, så kom hjälpen. De klippte av bältet. De frågade om jag kunde ta mig ut själv, men jag kunde inte det eftersom jag satt fast med benen mellan instrumentbrädan och stolen, berättar han för Kvällsposten.

Själva kraschen minns han inte alls. Den specialbyggda bilen som transporterade Lars Vilks kommer över på vänster sida, kör över vajerräcket och rakt mot den mötande trafiken. 47-åringen säger att han inte såg bilen komma mot honom.

Lars Vilks

”Jag kan inte tacka nog för detta”

Han hade strax innan olyckan pratat i telefon med sin mamma och lovat att han snart skulle komma hem till Rumänien och hälsa på henne. Några minuter senare blev allt svart.

Hela hans bröstkorg hade tryckts in och båda hans ben och händer krossades. Hans tillstånd beskrevs som allvarligt. Han säger att han är otroligt tacksam för all hjälp han fått från blåljuspersonalen.

– Jag var vaken fram tills de fick in mig i ambulansen. Jag såg att jag lyftes upp. Där i ambulansen frågade de om jag hade problem eller smärtor i ryggen, om jag var allergisk mot något. Jag sa nej och sedan vet jag bara att de lyfte upp mig på båren där jag fick blod eller liknande. Hjälp, med andra

Polisens kriminaltekniker och utredare arbetar på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil.

ord.

Visste inte vem Lars Vilks var

Polisen har varit på sjukhuset och förhört 47-åringen två gånger. Först frågade de om han minns något från kraschen. Andra gången lämnade de tillbaka hans plånbok, berättar han för tidningen.

– Före olyckan visste jag inte vem Lars Vilks var. Jag fick veta om honom efter operationen. När jag vaknade berättade de att jag har varit med om en våldsam olycka och att Lars Vilks var död. De berättade att jag inte var skyldig till någonting, säger 47-åringen.

Nu har han fått lämna sjukhuset och i fredags reste han hem till Rumänien.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Poliserna Andreas och David dog i kraschen med Lars Vilks

ÄMNEN I ARTIKELN

Lars Vilks död

Lars Vilks

Markaryd

Trafikolyckor