Nyheter

Tio döms för inblandning i bedrägerihärva

Av: 

TT

Kalmar tingsrätt utdömer skadestånd på cirka 2,5 miljoner kronor. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt utdömer skadestånd på cirka 2,5 miljoner kronor. Arkivbild.

NYHETER

Tio personer döms av Kalmar tingsrätt för inblandning i bedrägerier som bland annat drabbade en kulturell stiftelse i Småland.

Totalt utdöms skadestånd på cirka 2,5 miljoner kronor. Längst straff, två års fängelse, får en 27-årig man som döms för grovt bedrägeri. I hans fall konstaterar domstolen att det handlar om betydande belopp och att brotten är en del av en grov organiserad brottslighet. Å andra sidan bedöms han inte ha varit huvudorganisatör i härvan.

En annan man döms till fängelse i ett år och nio månader för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott och en kvinna döms till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Övriga åtalade klarar sig undan fängelsestraff men får villkorliga domar, i några fall kombinerat med samhällstjänst, alternativt skyddstillsyn.

Åklagaren har tidigare beskrivit bedrägerierna som välorganiserade och med en tydlig rollfördelning. Pengarna som de utsatta blivit av med har förts över till utländska banker och enligt åklagaren har slutmålet varit att omvandla dem till kryptovalutan bitcoin.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: