Ministerns psykning efter attacken: ”Ryska grabbarna rökte”

Ukrainska specialstyrkor låg bakom bombningen av den ryska flygbasen på Krim, uppger Sky News.

Det ville försvarsministern Oleksii Reznikov inte bekräfta när han besökte Köpenhamn. I stället bjöd han på en psykning inför kameran:

– De ryska grabbarna bröt mot en enkel regel: Rök inte på farliga ställen.

Bilderna från tisdagens explosioner vid Saki-basen på den ockuperade Krimhalvön är dramatiska. Stora svampformade moln och tjock svart rök stiger mot skyn medan strandbesökare i närheten flyr i panik.

Ryssland hävdade officiellt att en olycka med detonerad ammunition inträffat på flygbasen. En person dog och 13 skadades, men inga flygplan förstördes, hette det.

Redan samma kväll uppgav dock anonyma ukrainska källor för New York Times att explosionerna orsakades av en attack från landets styrkor.

På onsdagen kom flera uppgifter om samma sak. Enligt både Sky News och Washington Post var det ukrainska specialstyrkor som utförde bombningen. New York Times publicerade dessutom satellitbilder som visar minst åtta utbrända flygplansvrak.

Ukrainas utrikesminister Oleksii Reznikov under pressträffen i Köpenhamn.
Ukrainas utrikesminister Oleksii Reznikov under pressträffen i Köpenhamn.

Zelenskyj: ”Börjar och slutar med Krim”

Officiellt har Ukraina inte bekräftat angreppet.

Landets flygvapen uppger enligt The Guardian att ett upp till ett dussin ryska flygplan förstördes, men utan att ta på sig något ansvar.

President Volodymyr Zelenskyj sa i sitt kvällstal på tisdagen att ”det ryska kriget mot Ukraina och det fria Europa började med Krim och måste sluta med Krim” – men utan att säga något mer om vad som hänt vid Saki-basen.

Försvarsminister Oleksii Reznikov gick steget längre i psykkriget när han på onsdagen besökte Köpenhamn.

Vid en gemensam presskonferens med Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Storbritanniens Ben Wallace hånade han öppet den ryska versionen att explosionerna var en olycka med ammunition och att inga flygplan skulle ha förstörts.

– Svaret är väldigt tydligt och kort: Jag tror att de ryska grabbarna vid den här flygbasen bröt mot en enkel regel. Rök inte på farliga ställen, sa han.

När en reporter ifrågasatte om en cigarett kan ha orsakat så kraftiga explosioner upprepade Reznikov:

– Jag sa till dig: Det är en väldigt farlig plats. De ska inte röka cigaretter där.

Så ukrainska styrkor var inte inblandade?

– Jag svarade dig, tack! sa han med ett brett leende.

En satellitbild uppges visa förstörda flygplan på den ryska flygbasen Saky på Krim.
En satellitbild uppges visa förstörda flygplan på den ryska flygbasen Saky på Krim.

Paasikivi: ”Robotar eller flygplan”

Att specialförband på marken skulle ha legat bakom attacken är enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi mindre sannolikt.

– Det är oerhört komplicerat och farligt. Jag tror mer på antingen långräckviddiga robotar eller att man med flygplan flugit halvvägs och skjutit robotar, säger han till TV4.

Två ukrainska regeringskällor uppger för Politico att attacken mot Krim-basen ska ses som startskottet på en motoffensiv i landets södra delar.

Publisert:

LÄS VIDARE