Talibanerna på ”statsbesök” i Norge

Nästa vecka genomför talibanerna ett besök i Norge.

Det blir första gången sedan maktövertagandet i somras som det afghanska styret besöker ett land i väst.

– Vi måste prata med de som styr landet, säger norska utrikesministern Anniken Huitfeldt till NRK.

Enligt NRK:s uppgifter kommer talibandelegationen att möta representanter från det norska Utrikesdepartementet samt afghanska medborgare i exil.

Talibanerna har även lämnat önskemål om att träffa diplomater från andra länder.

På agendan står den humanitära kris som blossat upp i Afghanistan. Det krigshärjade landet kämpar mot fattigdom, pandemi och den värsta torkan på över 20 år.

– Vi är oerhört bekymrade över den allvarliga situationen i Afghanistan. Det är en fullskalig humanitär katastrof för miljontals människor. För att hjälpa de civila i Afghanistan måste det internationella samfundet, liksom afghaner från olika delar av samhället, föra en dialog med talibanerna, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt till NRK.

Situationen i landet förvärrades ytterligare i samband med att talibanerna återtog makten i augusti i fjol och västländerna har därefter valt att skicka bistånd via FN i stället för direkt till afghanska myndigheter.

Talibandelegationen i Turkiet förra året.
Talibandelegationen i Turkiet förra året.

”Inte ett erkännande av talibanerna”

På mötet, som inleds på söndag, väntas Norge även att ta upp frågor om situationen för kvinnor i Afghanistan.

– Vi vill vara tydliga i våra förväntningar på talibanerna, särskilt när det gäller flickors skolgång och mänskliga rättigheter som kvinnors deltagande i samhället, säger Huitfeldt och tillägger:

– Det här är inte en legitimering eller ett erkännande av talibanerna. Men vi måste prata med dem som i praktiken styr landet i dag. Vi kan inte låta den politiska situationen leda till en ännu värre humanitär katastrof.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt.
Publisert: