Vittnet om skorstensräddningen: Pratade genom öppna spisen

avAnna-Cajsa Torkelsson

En kvinna som fastnat inuti en skorsten i Södertälje kunde under lördagen föras till sjukhus efter en dramatisk räddningsinsats.

Catherine Muhrbeck och hennes sambo bor i grannfastigheten och slog larm när de hörde kvinnans rop på hjälp.

– Jag svarade ”vi hör dig, vi ska hjälpa dig”.

1 av 7 | Foto: P-O Sännås
Räddningstjänsten larmades om en kvinna som satt fast i en skorsten i Södertälje.

Exakt hur kvinnan hamnat i skorstenen är fortfarande oklart, men enligt räddningstjänstens första uppgifter satt hon fast runt fem meter ner i skorstenen. Catherine Muhrbeck gick ner till andra våningen i huset i ett försök att lokalisera kvinnan och lyckades på så vis få kontakt med henne genom en öppen spis.

– Hon sa att hon hade ont, att hon satt fast och att hon var rädd. Jag frågade hur hon hade kommit dit men det visste hon inte. Hon var väldigt skärrad.

Fördes till sjukhus med okända skador

Efter en timmes räddningsarbete kunde kvinnan föras till sjukhus vid lunchtid. Hennes skador är okända, enligt polisen, men hon var vaken och talbar. Catherine Muhrbeck följde hela insatsen på nära håll och såg när kvinnan kunde lyftas ut ur skorstenen.

– Hon var tilltufsad och smutsig och hade håret över ansiktet.

Har anmälts som olaga intrång

Catherine Muhrbeck anser inte att det är möjligt att ta sig in i skorstenen från taket.

– Jag tror inte att man kan ta sig upp dit utifrån, hon måste ha kommit inifrån huset.

Enligt Catherine Muhrbeck har en organisation med verksamhet i fastigheten uppmärksammat att någon har tagit sig in i lokalerna, men själv har Catherine Muhrbeck inte sett några spår. Polisen har dock upprättat en anmälan om olaga intrång.