Orkanen Ophelia bakom kraftiga smällar Uppland

Flera kraftiga smällar fick fönster att skaka i ett stort område i Mellansverige. Ljussken ska också ha observerats – och polisen blev fullständigt nedringd.

– Hela huset vibrerade, säger Knivstabon Benjamin, 35.

Enligt väderprognosföretaget Foreca beror knallarna på ett åskoväder som orsakats av orkanen Ophelia.

Väcktes du av en smäll på tisdagsmorgonen? I så fall var du inte ensam, åtminstone inte om du tog nattvilan i Uppland eller Dalarna.

Där hördes en eller flera högljudda smällar mellan 06 och 07. Rapporter om ljuden kom från Vreta i söder till Tierp i norr, enligt polisen. Flera personer har också sett ljussken.

35-årige Benjamin, som bor i Knivsta, vaknade av en kraftig smäll strax efter klockan 06.

– Den fick fönsterrutorna att skallra rejält. Hela huset vibrerade. Sedan kom ett ljussken som lyste upp allt. Några minuter efter det kom en smäll till, men den var inte lika kraftig som den första, säger han.

Polisen: ”Ringde hela tiden”

Ett stort antal personer hörde av sig till polisen.

– Det ringde hela tiden under en period. Jag vet inte exakt hur många som hört av sig, men det är många och det har ringt från ett stort område, säger presstalespersonen Daniel Wiksahl till Aftonbladet.

Läsare hörde av sig till Aftonbladet med liknande observationer från både Dalarna och Gävleborg.

Har skickat upp helikopter

Polisen skickade ut flera patruller i Upplandstrakten för att undersöka vad som kunde ligga bakom smällarna. En helikopter sattes också in. Regionledningscentralen tog även kontakt med SMHI och seismologer vid Uppsala universitet.

Försvarsmakten ska inte ha haft någon verksamhet som skulle kunna förklara mysteriet.

– Vi har våra aningar om vad det kan handla om, men jag vågar inte säga något säkert, säger Daniel Wiksahl.

Orsaken: Åska

Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, kom dock med rakare besked: Knallarna och blixtarna orsakades av ett för årstiden mycket ovanligt åskoväder. Detta beror i sin tur på den tropiska orkanen Ophelia, som dundrade in över de brittiska öarna under måndagen.

– När den kalla luften över norra Sverige mötte de betydligt varmare vindarna söderifrån blev det en skarp gräns mellan kallt och varmt vilket orsakade att det blev en urladdning på grund av mycket energi i luftmassan, säger han till dt.se.

Orkanen Ophelia låg även bakom den ovanligt mörka morgonen, som många i Sverige möttes av på tisdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE