Polisen larmades flera gånger till villan – fjärde gången var Jeanette död

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2022-11-22

Tre gånger kallades polis till Jeanettes och sambons bostad.

Varje gång misstänktes sambon ha misshandlat henne – men ingen gång ledde det till åtal.

När polisen kallades till bostaden den fjärde gången var Jeanette död.

– Det gör ont att tänka på hur mamma måste ha haft det, säger dottern Nathalie.

I dag väcktes åtalet mot Jeanettes sambo, en 52-årig man.

Han misstänks ha mördat 61-åriga Jeanette i deras gemensamma bostad utanför Hudiksvall den 9 juli i år. Han åtalas även för fyra fall av misshandel tidigare i förhållandet samt för ett fall av grovt olaga tvång.

När polisen kom till bostaden den 9 juli fattade de genast misstankar om att Jeanette utsatts för ett brott. Det fanns blodspår både utanför bostaden och inne i den.

På Jeanettes kropp fanns även skador som tydde på att hon utsatts för kraftigt våld. Enligt åtalet har den åtalade sambon slagit, sparkat, knuffat och utövat annat våld mot henne.

”Mamma var så illa tilltygad”

Jeanette orsakades ett stort antal skador på kroppen. Brutna revben, skador på mjälten och blödning i tungan. Men det var framför allt det kraftiga våldet mot hennes huvud som orsakade hennes död.

När döttrarna Nathalie och Lili var på begravningsbyrån några dagar senare fick de rådet att inte lyfta på det vita lakan som mamman låg under.

– Mamma var så illa tilltygad att vi fick höra att det inte var ett minne vi ville ha. Det svåraste jag gjort i mitt liv var att gå in där i rummet och hålla hennes hand och försöka ta avsked, säger dottern Nathalie.

Våldet tros ha pågått länge

52-åringen har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Själv har han vare sig kunnat förneka eller erkänna brott då han menar att han var så berusad vid tillfället.

Men våldet i förhållandet, som inleddes 2018, tros ha pågått en lång tid innan mordet. Redan 2019 ska sambon ha misshandlat Jeanette.

Vittnen berättade hur de sett blod i bostaden och att sambon vägrade låta Jeanette gå därifrån. Polisen som sedan kallades till platsen såg hur Jeanette var blåslagen runt ögonen.

Men när en förundersökning väl inleddes ville inte Jeanette medverka.

– Det är vanligt att den utsatta kvinnan inte själv vill medverka. Hon lämnade helt andra uppgifter och man bedömde sedan att bevisen inte räckte för att fortsätta utredningen, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Jeanette började berätta

För barnen förklarade Jeanette blåtirorna på båda ögonen med att hon hade ramlat av cykeln.

Vid ett senare tillfälle, när nyckelbenet bröts av, hade hon varit klantig och ramlat igen, sa hon.

Åtminstone tre gånger kallades polis till huset utanför Hudiksvall, men ingen gång ledde besöken till något åtal.

Dessutom ska det ha funnits sju öppna ärenden hos polisen gällande misstänkta brott från sambon mot Jeanette där det senaste gällde en misshandel drygt en månad innan hennes död.

Det tog lång tid innan Jeanette medgav för någon att något var fel med förhållandet. Hennes barn tror att det var för att skydda dem.

Men tre veckor innan hon dog började Jeanette äntligen berätta. Först lite, och troligtvis inte allt, om det hon utsattes för. Barnen uppmanade henne att lämna sambon.

Hon sa att hon skulle, att det bara var en sista sak hon skulle ordna.

Nathalie förlorade sin mamma den 9 juli. En 52-årig man misstänks ha mördat henne.

Vädjade till sin mamma

Veckan innan Jeanette dog hade dottern Lili sms-kontakt med henne.

I det som blev det sista meddelandet till sin mamma vädjade hon: ”Du måste ta dig därifrån annars kommer han mörda dig. Han kommer ta den enda mamman vi har.”

Dottern Nathalie säger att mamman förändras i förhållandet med sambon. Han blev allt mer kontrollerande, han började köra henne till och från jobbet och ville överhöra alla hennes telefonsamtal.

– Till en början var det så diffusa förändringar. Det tog tid innan vi förstod hur illa det var. Mamma var bra på att hålla masken, hon mörkade. Man är så maktlös som anhörig i en sådan situation. Vi pratade om att anmäla men var rädda för att det skulle bli värre för mamma, säger Nathalie.

”Mammas gapflabb hördes överallt”

Åklagaren har åtalat sambon för i första hand mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Jag helgarderar mig utifall tingsrätten gör annan bedömning gällande åtalspunkten mord men jag anser att det är ett mord, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

För Jeanettes fem barn var hon ljuset och glädjen, mittpunkten i en stor familj. Trots att hon 2020 blivit diagnostiserad med cancer i ryggmärgen och genomgick plågsamma behandlingar och operationer så kunde inget dämpa hennes livsglädje.

– Alltså skrattet. Mammas skratt. Det är en av de starkaste saker med henne jag kommer minnas. Ett gapflabb som hördes överallt, säger dottern Nathalie.

Att läsa åtalet mot sambon var svårt för Nathalie.

– Det gör ont att tänka på hur mamma måste ha haft det. Hon är någon som funnits där hela ens liv, att höra vad hon fått vara med om är hemskt, säger hon.

Sedan Aftonbladet startade sin granskning Dödade kvinnor, där vi räknar varje kvinna som dödas av en man hon en gång älskat, har 343 kvinnor dött mellan åren 2000–2021.

Hur många kvinnor som hittills mördats under år 2022 är ännu inte fastställt.