Polis omringar bostad – letar misstänkt i Kanada

TT-AFP

Publicerad 2022-09-06

Invånare uppmanas att söka skydd, efter att polisen omringat en bostad i letandet efter en av de bröder som misstänks för att i söndags ha mördat tio personer i Kanada.

Den andra brodern har tidigare hittats död.

Polisen har skickat ut ett nödlarm och uppmanat människor att ta skydd då den misstänkte Myles Sanderson kan ha setts i James Smith Cree Nation.

Polisen har också spärrat av vägar till området. Tidigare uppgav myndigheter att man trodde att Myles Sanderson befann sig i en annan del av provinsen.

Den kanadensiska gränspolisen har tidigare varnats för att han kan komma att försöka att korsa gränsen till USA.

Hittades död utomhus

Den andra brodern som misstänktes för det brutala knivdådet, hittades tidigare död ”utomhus i ett kraftigt gräsbevuxet område i närheten av ett hus som undersöktes” av myndigheterna, meddelade kanadensisk polis tidigare.

Kroppen uppges ha haft ”synliga skador”, som inte ska ha varit självförvållade.

– Vi kan inte med säkerhet säga hur Damien dog, sade Rhonda Blackmore från Kanadas federala polis vid en pressträff, men tillade att han möjligtvis kan ha dödats av sin bror.

Flera platser

Massmordet, där tio människor mördades och ytterligare 18 skadades, skedde i söndags. Det första larmet om en knivattack kom från James Smith Cree Nation tidigt på morgonen. Därefter fortsatte larm om attacker att strömma in från olika håll i urfolkssamhället, som enligt sin sajt har omkring 1 900 bofasta.

Enligt polisen ska döda eller skadade personer ha hittats på totalt 13 olika platser.

Sökandet efter de två bröderna påbörjades i söndags. Motivet bakom massmordet är oklart.

Utlyste nödläge

Det lokala ursprungsstyret utlyste ett nödläge till följd av händelsen, och varningar för de misstänkta gick ut i flera provinser.

Dådet är ett av de dödligaste någonsin i sitt slag i Kanada.

Landets premiärminister Justin Trudeau skrev i måndags på Twitter att attackerna är fruktansvärda och att de drabbade är i hans tankar. ”Vi följer noga situationen, och uppmanar alla att följa uppdateringar från lokala myndigheter”.