Sanna Marin om säkerhetsläget i Europa: ”Skulle få problem utan USA”

Säkerhetsläget i Europa skulle förvärras utan USA:s hjälp, enligt Sanna Marin.

Finlands statsminister vill se ett bättre europeiskt försvar efter hoten från Vladimir Putin.

– Jag ska vara brutalt ärlig, Europa är inte tillräckligt starkt, säger hon.

Finlands statsminister Sanna Marin är tveksam till att Europa skulle vara lika säkert utan hjälp från USA. Under besöket i Sydney pratade hon om säkerhetsläget efter Vladimir Putins anfallskrig i Ukraina.

– Vi borde se till att bli starkare. Jag ska vara brutalt ärlig, Europa är inte tillräckligt starkt. Vi skulle få problem, säger hon enligt The Guardian.

Sanna Marin pratade om att Ukraina måste få ”allt som krävs” för att kunna hindra den ryska framfarten. Hon passade även på att berömma USA och lyfte fram de vapenleveranser och ekonomiska stödpaket som Joe Biden legat bakom.

– Vi måste se till att vi bygger upp våra förmågor när det gäller europeiskt försvar, den europeiska försvarsindustrin och se till att vi kan klara oss i olika typer av situationer, säger hon.

Sanna Marin, Finlands statsminister.
Sanna Marin, Finlands statsminister.

”Förberedda på hybridattacker”

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har säkerhetsläget i Finland försämrats. Sanna Marin fick frågan vilket det mest sannolika scenariot är när det kommer till ryska hot mot Finland.

– Vi har omfattande militära styrkor, så vi förväntar oss inte att de ska göra något där. Och vi ser inga militära rörelser nära den finska gränsen. Men naturligtvis är vi förberedda på att olika typer av hybridattacker som kan ske, säger hon.

Hon pratade också om den ekonomiska relation som Europa haft med Ryssland under en längre tid, som bland annat inneburit att import av rysk energi.

– Vi trodde att det skulle förhindra ett krig.

Hon erkände att den taktiken var helt felaktig.

– De bryr sig inte om ekonomiska band, de bryr sig inte om sanktioner. De bryr sig inte om något av det, säger Sanna Marin.

Publisert:

LÄS VIDARE