EU-uppgörelse om e-bevis

Av:  TT:s korrespondent

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson med kollegan Margaritis Schinas i bakgrunden. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson med kollegan Margaritis Schinas i bakgrunden. Arkivbild.

Polis och åklagare ska lättare kunna få ut elektroniska uppgifter mellan olika EU-länder. Uppgörelsen välkomnas av EU-kommissionen – trots tidigare farhågor om konsekvenserna för pressfriheten.

Sent på tisdagskvällen nåddes en preliminär uppgörelse mellan EU-parlamentet och medlemsländerna efter flera år av oenighet.

EU-kommissionen lade sitt förslag om så kallade ”e-bevis” redan 2018. Därefter har dock diskussionerna suttit fast i olika åsikter om bland annat integritet och pressfrihet.

Inför slutförhandlingarna har en en lång rad organisationer som arbetar med journalistik eller pressfrihet varnat för att resultatet riskerar att ”allvarligt underminera grundläggande rättigheter, inklusive press- och mediafrihet”.

EU-kommissionen välkomnar ändå uppgörelsen.

”Dagens uppgörelse om e-bevis är ett vinna-vinna-läge för våra myndigheter och för skyddet av grundläggande rättigheter, inklusive brottsoffer”, skriver inrikeskommissionär Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Exakt vad parterna kom överens om är ännu inte känt. Uppgörelsen ska nu slutligt godkännas av EU-parlamentet och EU:s ministerråd innan de nya reglerna träder i kraft.

Publisert: