Chalmers backar – tillåter manifestationer

TT

Publicerad 2023-11-17

Chalmers tekniska högskola i Göteborg tillåter återigen politiska manifestationer. Arkivbild.

Chalmers tekniska högskola i Göteborg häver det tidigare förbudet mot politiska manifestationer i skolans lokaler och på campus, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi ser och hör att beskedet om att inte tillåta politiska manifestationer har skapat starka reaktioner och väckt känslor, säger Chalmers rektor Martin Nilsson Jacobi till tidningen.

Högskolan meddelade i måndags att politiska manifestationer inte längre tilläts på campus eller i lokalerna.

– Den olyckliga eskaleringen av våldet i Mellanöstern riskerar att leda till en polarisering, sade Jacobi till GP på tisdagen.

Bakgrunden är den senaste tidens upprop och manifestationer vid flera lärosäten, bland annat Chalmers. Studenter har bland annat krävt bojkott av israeliska universitet i protest mot kriget i Gaza och ställningstagande för palestinierna.

Chalmers beslut kritiserades av samtliga politiska studentförbund, men fick stöd av utbildningsminister Mats Persson (L).

– I en polariserad tid är det viktigt att våra universitet fokuserar på utbildning och forskning och inte blir en arena för politiska demonstrationer, sade Persson till TT i tisdags.