SMHI varnar: Kraftiga snömängder och blåst

TT

Publicerad 2023-11-27

Det finns risk att man inte kommer hinna röja bort all snö när det kommer så mycket på en gång. Arkivbild.

Rejält med snö väntas under det närmaste dygnet längs Sveriges östra kust. När ett snöfallsområde rör sig österifrån från Finland kan mellan 15 och 30 centimeter falla.

Prognoserna visar att Västerbotten kommer drabbas värst. Där kombineras de kraftiga snömängderna med mycket blåst och SMHI har utfärdat en orange varning.

– Det kan vara mycket begränsad framkomlighet, särskilt vid öppna landskap i och med blåsten, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Det kan uppstå förseningar inom kollektivtrafiken och risken för trafikolyckor ökar. Men det kan också få konsekvenser på delar av svensk infrastruktur.

– Med snö och blåst kan det bli elbortfall i områden med luftburna elledningar. Men det brukar vara mer när temperaturen ligger runt nollan eftersom snön blir tyngre. Men nu är det minusgrader rakt igenom.

Norrlands kustland, östra Svealand och Gotland kommer också få mycket snö, även här mellan 15 och 30 centimeter. Men det kommer inte blåsa lika mycket som i Västerbotten. Därför har SMHI utfärdat en gul varning för snöfall över dessa områden.

ANNONS