Hamas-gisslans vittnesmål: Min dotter kan inte längre prata

Publicerad 2023-11-29

Emily, 9, sov över hos sin kompis när Hamas slog till mot kibbutzen.

Åtta veckor senare har hon återförenats med sin pappa efter att ha varit gisslan i Gaza som hon nu kallar ”lådan”.

– Hon bara viskar. Jag måste lägga mitt öra mot hennes mun för att höra vad hon säger, säger pappan Thomas Hand till CNN.

Följ ämnen
Gaza

Thomas Hand fick veta att hans dotter Emily hittats död efter att ha kidnappats av Hamas den 7 oktober. 

Men en månad senare kom nya besked från den israeliska armén.

Emily lever – förmodligen.

Nu har hon återförenats med sin pappa efter åtta veckor och är en av de drygt 80 personer som släppts ur gisslan i Gaza under den tillfälliga vapenvilan mellan Hamas och Israel, rapporterar CNN.

Emily Hand hölls fången av Hamas.

Thomas Hand berättar nu för CNN att dottern var hemma hos sin kompis Hila när Hamas slog till mot kibbutzen. Emily, Hila och Hilas mamma Raaya kidnappades. Den 25 november släpptes Emily och Hila. Thomas väntade då på ett sjukhus i Israel.

– Plötsligt öppnades en dörr och hon bara sprang mot mig. Det var var ett vackert ögonblick, precis som jag hade föreställt mig. Jag kramade henne förmodligen alldeles för hårt, säger han till CNN.

Emily fyllde 9 år under tiden som hon var tillfångatagen. Pappa Thomas berättar om lättnaden över att ha fått tillbaka sin dotter vid liv – men att hon i dag är en helt annan flicka. Hon har gått ner i vikt och har svårt att berätta om tiden i Gaza som hon kallar ”lådan”.

– Hon öppnar sig sakta men säkert, mer och mer. Jag vill att hon berättar allt, men vi måste ge henne tid, säger Thomas till CNN.

Thomas Hand tröstar en annan anhörig till gisslantagna under en presskonferens tidigare i år.

Thomas berättar att det knappt går att höra vad Emily säger, när hon väl väljer att prata.

– Det mest chockerande av att träffa henne igen är att hon bara viskar. Jag måste lägga mitt öra mot hennes mun för att höra vad hon säger, säger Thomas.

Hon var tillfångatagen i omkring 8 veckor, men hon trodde själv att det var ett helt år.

– Förutom viskandet var det som ett slag i magen. Ett helt år, säger han.

Emily har berättat att hon inte blivit slagen. Gisslan fick alltid frukost. Ibland lunch, och ibland något att äta på kvällen. Bröd och olivolja. Barnen var tvungna att vara tysta och fick rita och spela kort.

Thomas berättar att han i dag är tacksam över att Emily var tillsammans med sin kompis Hila och hennes mamma Raaya, som fortfarande är kvar i fångenskap.

– Vi måste nu få tillbaka Raaya. För Hilas skulle, för Emilys skull, för rättvisans skull, säger han.