Efter upploppen - lugn andra festivaldag

Olle Bengtsson/TT

Publicerad 2023-08-04

Den eritreanska festivalen på Järvafältet dagen efter oroligheterna.

Hundratals människor har åter samlats för att delta vid den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm.

Efter gårdagens upplopp uppges den andra festivaldagen ha gått lugnt till.

Tillståndet för protesterna mot evenemanget har dragits in för fredagen och lördagen, men polisen befarade ändå nya oroligheter. På fredagskvällen konstaterar myndigheten att den andra dagen av festivalen dock har gått lugnt till.

– Vi har kontrollerat några, men inte behövt göra något frihetsberövande eller omhändertagande, säger polisens presstalesperson Tove Hägg.

Under fredagen har polisen haft en större bevakning vid festivalområdet med ridande personal och en helikopter hovrande över området. Myndigheten har även tagit beslut om extra övervakning kring Järvafältet med både drönare och monterade kameror.

Myndigheten har under dagen fått uppgifter om att motdemonstranter från Nederländerna är på väg i buss till Sverige. Gränskontrollen i södra Sverige har därför utökats.

– Vi känner till det, men det har inte föranlett något agerande från vår sida. Vi har inte stoppat några hittills, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson på fredagskvällen.

Anhållen för mordbrand

Under fredagen har en person anhållits misstänkt för mordbrand, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Uppgiften bekräftas av polisen för TT.

– Den person som greps i går för mordbrand är anhållen, säger Tove Hägg.

– Och de 15 personer som togs i förvar kommer att skickas tillbaka till de länder där de är bosatta, säger hon.

Vårdas på sjukhus

Under torsdagens tumult skadades över 50 personer, däribland fyra poliser. Åtta personer skadades allvarligt. Vid lunchtid på fredagen vårdades fortfarande 14 personer på sjukhus för sina skador, enligt Region Stockholm.

Totalt frihetsberövades uppemot 140 personer. Misstankarna gäller bland annat våldsamt upplopp, misshandel och grovt blåljussabotage.

Festivalen arrangeras årligen av personer som uppges stötta den eritreanska regimen. När en stor grupp med regimkritiska demonstranter trotsade polisens avspärrning drabbade grupperna samman och våldsamheter utbröt.