FHM: Spridning av covid-19 ökar – kan nå samma nivåer som förra vintern

Publicerad 2022-12-20

Folkhälsomyndigheten varnar nu för en ny coronavåg.

Smittspridningen väntas öka de kommande veckorna och nå en topp i mitten av januari.

Antalet patienter kan öka till samma nivåer som under förra vintern.

Folkhälsomyndigheten varnar nu för att antalet patienter med covid-19 kan öka till liknande nivåer som uppmättes under omikronvågen förra vintern.

På sin hemsida skriver man att det inom hälso- och sjukvården bör finnas beredskap för detta.

”Enligt nya scenarier från Folkhälsomyndigheten kan ökningen fortsätta ytterligare några veckor och nå sin topp i början till mitten av januari” skriver man i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det finns skäl för nya restriktioner på en nationell nivå utanför de nya scenarierna.

Två scenarier har tagits fram, scenario 0 och scenario 1. Scenario 0 innebär att smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som den är i dag. Det är det mest troliga scenariot.

Men vid scenario 1 skulle smittsamheten öka med 10 procent till följd av faktorer som kyligt väder och ökade kontakter inomhus.

– Även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är en möjlig utveckling att den kraftiga smittspridningen ökar i ytterligare några veckor innan vi når en topp, säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande.

– Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19.

Smittskyddsläkaren: Ha en plan B för julfirandet

Enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Stockholm, bör man ha en plan B för julfirandet i år, rapporterar P4 Stockholm.

Hon uppmanar nu folk att tänka efter före de hälsar på släktingar över jul.

– I vanliga fall kanske man går iväg om man är lite förkyld, men den här julen ska man inte göra det. Därför är det inte en riktigt normal jul, man behöver ha en plan B: Vad gör vi om någon blir förkyld? säger hon till radion.

Uppmaningen: Undvik trängsel och sammankomster

Sjukvården i Trollhättan uppmanar nu boende i området att följa riktlinjerna som funnits tidigare under pandemin, rapporterar GP.

– Vi uppmanar invånare att använda sig av de riktlinjer som fanns under pandemin: håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och sprita vid behov och undvik större sammankomster och annan trängsel, säger sjukhusdirektör Björn Järbur i ett pressmeddelande.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln