Så greps svenske gurun bakom tantrasekten

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2023-12-08

Han anklagas för att ha låst in och våldtagit kvinnor – och tvingat dem att dricka hans urin. Allt bakom en fasad av upplysning och andlighet.

Nu har svensk-rumänske tantragurun Gregorian Bivolaru gripits, efter en flera år lång jakt.

En tisdag i slutet av november deltar 175 poliser i räder mot flera adresser i Paris och i södra Frankrike. 41 personer grips, alla med kopplingar till tantrayoga-sekten Misa. Med det kulminerar flera års utredningar av fransk, finsk och rumänsk polis mot grupperingen och dess frontfigur – den svensk-rumänske ledaren Gregorian Bivolaru.

Under räden befrias 26 personer som enligt myndigheterna beskrevs som sektoffer som inhysts under ”bedrövligt smutsiga” och trånga förhållanden. Tidigare medlemmar i rörelsen har vittnat för flera olika medier om hur de tvingades in i sexuella förhållanden mot sin vilja – under sken av att det skulle leda till andlig upphöjelse.

En australisk kvinna som gick med i rörelsen 2018 i Rumänien deltog senare i en så kallad initiationsrit i en förort till Paris, berättar hon för nyhetsbyrån AFP. Tillsammans med flera andra kvinnor från olika länder transporterades hon till ett hus med neddragna persienner, där hennes telefon och pass konfiskerades.

I huset blev kvinnorna hypnotiserade, uppmuntrades att titta på porr och att delta i orgier. De uppmanades även att dricka Gregorian Bivolarus urin och att ha sex med honom.

– Jag förstod att jag var tvungen att ta mig ut, säger kvinnan till AFP.

Fick svensk asyl

71-åringe Gregorian Bivolaru, eller ”Grieg” som han kallas av sektmedlemmarna, föddes i Rumänien och startade på 1990-talet yogarörelsen Misa (Movement for spiritual integration into the absolute). Senare expanderade rörelsen till andra länder i form av paraplyorganisationen Atman, och i dag finns den bland annat i Sverige under namnet Natha yogacenter.

Bivolaru lämnade Rumänien i början av 2000-talet efter anklagelser om att han haft sex med en minderårig. Han fick senare politisk asyl i Sverige, eftersom han bedömdes riskera religiös förföljelse i hemlandet. Han har aldrig blivit åtalad för brott av svenskt rättsväsende.

2013 dömdes han dock i sin frånvaro till sex års fängelse av en rumänsk domstol, och greps tre år senare i Frankrike och överlämnades till Rumänien.

Redan efter ett år släpptes han dock, men blev snart föremål för en internationell efterlysning sedan flera finska kvinnor uppgett att de blivit tvingade att ha sex med honom i Paris.

En tidigare sektmedlem, som gick med redan som ung tonåring, uppger för Expressen att nakenhet och sexuell gränslöshet normaliseras inom sekten.

”Jag fyllde 15 i Griegs hus i trosor, bredvid några andra lättklädda flickor. Och det var många andra sexuella aktiviteter som försiggick”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Försvaret: ”Häxjakt”

Kvinnan, som i dag är vuxen, framhåller att gruppens yoga- och meditationspraktik kan fungera bra.

”När det finns några bra delar är det lättare att överse med det dåliga. Konsten att kombinera gott med ont, lögn med sanning, det är så de arbetar”, skriver hon till tidningen.

Organisationen Atman kallar det hela en häxjakt. Den rumänska yogaskolan Misa uppger att Gregorian Bivolaru sedan 1990-talet har varit föremål för mediekampanjer avsedda att misskreditera och förtala honom.

”De som känner honom däremot kan vittna om att Gregorian Bivolaru alltid har varit en förebild och aldrig avvikit från sina spirituella principer”, skriver Misa i ett pressmeddelande.

I början av december ställdes Bivolaru och ytterligare 14 personer inför en förberedande rättsförhandling i Frankrike. Sex av dem häktades. Bivolaru delgavs en rad preliminära anklagelser, bland annat misstanke om människohandel och våldtäkt.