Iranska medier kopplar Floderus till Noury

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-12-25

När Sverige dömer iraniern Hamid Noury för mord och folkrättsbrott så bör man ha svenske Johan Floderus i åtanke, konstaterar en iransk tidning som driver regimens linje.

I en lång artikel i den regimtrogna tidningen Kayhan görs en ovanligt uttalad koppling mellan fallen Noury och Floderus.

I den propagandistiska publikationen beskrivs den livstidsdömde Noury som ”oskyldig”. Det beskrivs också som att han har utsatts för tortyrliknande förhållanden i ett regelrätt justitiemord i Sverige. Iran har hela tiden försökt måla upp den svenska rättsprocessen som politiskt motiverad.

Anklagas för hyckleri

I det politiskt styrda rättsväsendet i Iran står den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus å sin sida anklagad för att ha spionerat för Israel och bland annat ha ”spridit korruption i världen”, en bred men allvarlig brottsrubricering i den strängt religiösa diktaturen.

I Kayhans artikel anklagas Sverige för hyckleri, då skribenten pekar på Sveriges stöd till Israel i det pågående Gazakriget och frågar sig vilka som egentligen omfattas av mänskliga rättigheter. Det kopplas sedan, genom den iranska regimens brottsanklagelser, till Johan Floderus.

Om svensken döms enligt iranska lagar så väntar ett strängt straff som han kommer att ångra, står det ungefär i artikeln, som även TV4 har uppmärksammat.

Det har av många bedömare antagits vara så att Johan Floderus greps i Iran som en konsekvens av att Hamid Noury dömdes i svensk domstol, vilket också har bekräftats av uppgifter till TT.

Floderus sitter fängslad i Teheran sedan april förra året, då han greps vid en semestervistelse.

Hoppas på ”kompensation”

Hamid Noury dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse i slutet av 1980-talet. Svea hovrätt slog förra veckan fast hans straff, vilket följdes av ytterligare fördömanden från iranskt håll.

– Denna orättvisa och skandalösa dom innebär inte slutet för Irans diplomatiska ansatser för att befria och hämta hem denna iranska medborgare, och vi kommer att använda alla juridiska och andra tillgängliga verktyg, säger Nasser Kanaani, talesperson för Irans utrikesdepartement, vid en pressträff på måndagen, rapporterar Reuters.

– Vi hoppas att Sverige vidtar seriösa åtgärder för att kompensera för sina misstag.

Zohreh Elahian, utskottsordförande i det iranska parlamentet, citeras av statliga medier när säger att domen mot Noury kommer att tas vidare till Internationella domstolen (ICJ) i Haag, med hänvisning till de rättsliga övergrepp som iraniern påstås ha blivit utsatt för.

Nämnde utväxling

Dagen efter den svenska hovrättsdomen hölls en ny rättegångsförhandling i Johan Floderus fall.

Hamid Nourys svenske försvarare Thomas Bodström uttryckte efter hovrättens besked en förhoppning om att Sverige ”kan få till en fångutväxling” med Iran.

Vid sidan av det har flera människorättsorganisationer och FN:s kontor för mänskliga rättigheter larmat om att den dömde svensk-iraniske läkaren Ahmedreza Djalali riskerar att avrättas i närtid. 52-årige Djalali dömdes till döden för spioneri 2017.

ANNONS