Katter dumpade i iskyla – många vill hjälpa

Lars Brandelius/TT

Publicerad 2023-04-06

Kattakuten i Norrbotten tog hand om 22 av de medtagna katter som hittades i Kalixtrakten i början av veckan. Arkivbilden från ett annat katthem.

Kattakuten tog hand om 22 medtagna katter som dumpats i iskyla i Kalixområdet. Nu ringer mängder av Kalixbor och vill hjälpa till.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Camilla Zerpe Karlsson vid Kattakuten i Norrbotten.

Det var i början av veckan som de illa skötta katterna började hittas på olika platser i Kalix. Det gick så långt att länsstyrelsen uppmanade kattägarna att hålla sina kissar inomhus medan insamlandet pågick – ett utegångsförbud som nu har blåsts av.

Kattakuten tog hand om merparten av katterna som dök upp i omgångar, som om någon dumpat dem på olika ställen.

– Först hittade man tre efter en skogsväg. Sedan någon enstaka och så sju stycken till efter ett par dygn. Det dök också upp sex mindre kattungar. Några av katterna var extremt magra och de var oerhört traumatiserade, säger Camilla Zerpe Karlsson, som är ordförande i föreningen.

Två katter hittades döda och länsstyrelsen tvingades avliva en. En av katterna hade också frusit fast i isen.

– Det spekuleras i var de kommer ifrån men det får länsstyrelsen och polisen reda ut.

Nu får katterna vård hos Kattakuten som också placerat ut katterna i jourhem. Telefonen har gått varm sedan nyheten om katterna kom ut.

– Det är massor som hört av sig och vill hjälpa till. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är som om sådant här tar fram allt gott i människorna, säger Camilla Zerpe Karlsson.