Man döms för dubbelmordet i Mälarhöjden

Publicerad 2023-02-06

Mannen när han greps.

I maj knivmördades en kvinna och hennes son i Mälarhöjden utanför Stockholm.

I dag dömdes kvinnans bror till rättspsykiatrisk vård för dubbelmorden.

Det var i maj som brodern mördade sin 43-åriga syster och hennes 6-åriga son.

Mannen tog en taxi hem till systern och det var där han gick till attack med kniv. Sedan lämnade han brottsplatsen i en taxi.

Ett yngre syskon lyckades fly från platsen och kunde peka ut den misstänkte mördaren. Kort därpå kunde polisen gripa mannen.

– Det här är en djupt tragisk händelse för de inblandade, sa kammaråklagare Ingrid Viklund vid åtalet.

 PLUS: Skrevs ut från rättspsyk innan dubbelmordet

Döms till rättspsykiatrisk vård

Det var på måndagen som mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för dubbelmorden. Dock frias han för grovt barnfridsbrott.

En del av bevisningen är ett vittnesmål där ett barn såg mannen tvätta bort blod med en flaska Ramlösa utanför en matbutik i Mälarhöjden.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att mannen begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han fortfarande lider av en sådan störning.

– På grund av risken för återfall i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning, säger rådmannen Anders E Larsson, i ett pressmeddelande.

Mannens motiv till brotten ska ha varit att han misstänkt att systern lurat honom ekonomiskt. Vilket han skrivit i ett brev till Åklagare under tiden han satt i häktet.

Mannen har en historik av psykisk ohälsa. Sedan 2007 har han flera gånger dömts till rättspsykiatrisk vård. Han släppte från slutenvården 2020 och ska haft kontakt med öppenvården fram till november 2021.