Ny era för brittiskt kungahus efter kröning

TT

Publicerad 2023-05-06

Charles III har krönts till kung i Westminster Abbey i London. Charles efterträder sin mor, drottning Elizabeth II, som hann sitta hela 70 år på tronen.

Själv kommer Charles III att en dag efterträdas av sin son, prins William, som står näst i tur enligt den brittiska tronföljden.

Därefter följer prins George, prinsessan Charlotte och prins Louis, som alla är barn till prins William och hans hustru Catherine.

Prins Williams bror, prins Harry, hamnar först på femte plats i successionsordningen, och följs av sina och hustrun Meghan Markles barn prins Archie och prinsessan Lilibet.

Konstitutionell monarki

Storbritannien är, precis som Sverige, en konstitutionell monarki, där kungahuset har en ceremoniell roll. Den politiska makten ligger hos premiärministern och dennes kabinett – medan monarken i ett sista steg skriver under all lagstiftning.

Monarkin har sitt ursprung i de mindre kungadömen som fanns på de brittiska öarna på medeltiden, och som senare blev ett engelskt och ett skotskt kungadöme. I början av 1700-talet gick dessa samman i kungadömet Storbritannien och ett parlamentariskt system upprättades.

Bytte namn till Windsor

Ungefär vid samma tid ärvdes den brittiska kronan av kurfursten i tyska Hannover, sedermera Georg I, och kronan gick vidare i tyska dynastier. I samband med världskrigen bytte kungaätten efternamn från det tyskklingande Sachsen-Coburg-Gotha till dagens Windsor.