Sara Skyttedal: Därför anmälde jag Ingerö

Uppdaterad 2023-03-31 | Publicerad 2023-03-24

Sara Skyttedal polisanmälde den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö efter en KD-efterfest 2014.

Nu berättar hon om den natten och vad som fick henne att anmäla nio år senare.

– När han skriker väcks den enorma rädslan i mig på nytt. Han passerar en gräns igen och allt det som jag skjutit undan väller upp i mig, säger Skyttedal till Dagens Nyheter.

Efter knappt fem månader på posten avgick Kristdemokraternas tidigare partisekreterare Johan Ingerö i mitten av mars – efter att han polisanmälts av partikollegan Sara Skyttedal.

I en intervju med Dagens nyheter berättar nu Skyttedal om vad som ska ha hänt den där natten för nio år sedan. Och om den – enligt partiet – kontroversiella intervjun i SVT i januari i år som ledde till det interna bråket som fick bägaren att rinna över.

Enligt Skyttedal ska hon ha vaknat av att Ingerö ofredade henne när hon låg och sov i en hotellsvit natten efter EU-valet 2014 tillsammans med två killkompisar.

Skyttedal om rädslan

Hon säger att Ingerö försök ofreda henne tre gånger innan han tillslut slutade efter att Skyttedal knuffat bort honom.

Till tidningen uppger Skyttedal att hon aldrig berättade för någon om händelsen.

Hon beskriver även hur en rädsla för Ingerö väcks i henne.

Bland annat berättar hon att hon blev ”illamående” när Ebba Busch föreslog Ingerö som ny partisekreterare under ett sammanträde med partistyrelsen i oktober 2022.

Enligt Skyttedal ska hon att vara på väg att kontakta Busch för att förklara varför Ingerö var olämplig för posten – men att hon hejdade sig.

– Att avstyra en sådan tillsättning under ett sittande möte, två tre minuter innan 25 personer ska välja honom… Det föll på den dramatik som skulle ha utspelat sig. Reaktionen hade blivit ännu värre då än den har blivit nu, säger Skyttedal.

”Skriker i telefonen att jag är körd”

Skyttedal berättar också om det som till slut gjorde att hon valde att polisanmäla Ingerö för händelsen var hur han behandlade henne inför att hon skulle medverka i SVT:s program 30 minuter.

Där Skyttedal var redo att berätta om sin öppna inställning till cannabis – vilket partikollegorna, däribland Ingerö, ska ha reagerat starkt på.

Hon berättar för tidningen att hon befann sig på sjukhus tillsammans med son när hon fick samtalet från Ingerö.

– Partiet ville att jag skulle vänta några veckor med intervjun. SVT ville inte vänta. Partiet ber mig då ställa in. Jag ber Johan om att få vänta med besked om det tills min familj mår bättre. Då skriker han i telefon att jag är ’körd i partiet.

I ett inlägg på Facebook har Ingerö bekräftat att han deltog på den efterfesten som Skyttedal nämner.

”Jag borde såklart inte ha deltagit i en fest av det här slaget över huvud taget, särskilt inte eftersom jag vid tillfället var partiets presschef. Att jag gjorde det beror på att jag vid den här tiden, för nio år sedan, befann mig i ett aktivt alkoholmissbruk.”

Dock nekar han till anklagelserna.

Aftonbladet har sökt Ingerö.