"Förgiftad" kamp bakom talmansvalet i USA

Helena Nordenberg/TT

Uppdaterad 2023-01-05 | Publicerad 2023-01-04

Kaoset kring valet av talman i det amerikanska representanthuset är historiskt. Men det är inte förvånande, enligt USA-experten Frida Stranne.

– Det visar precis hur förgiftat det politiska klimatet har blivit, säger hon.

Under sin kamp för att bli den näste talmannen har republikanen Kevin McCarthy förlorat hela sex omröstningar. Det är första gången på ett sekel som representanthuset röstat fler än en gång för att få fram en ny talman.

Trots att han som ledare för den nyvalda republikanska majoriteten i representanthuset framstår som det självklara valet, har motgångarna hopat sig för McCarthy – på grund av att en grupp inom partiet saboterar för honom.

– Denna grupp sätter hårt mot hårt eftersom de vill ha en förändring i Washington och påverka hur kongressen ska jobba vilket McCarthy inte har velat gå med på, säger Frida Stranne till TT.

Striden inte ideologisk

Kevin McCarthy tänker dock inte ge upp kampen och uppger att han känner sig stärkt av det faktum att ex-presidenten Donald Trump stödjer honom. Att Trump stöder McCarthy samtidigt som de som motarbetar valet av McCarthy tillhör Trumpisterna kan tyckas motsägelsefullt vid en första anblick. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om en ideologisk kamp, understryker Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

– Det här handlar i stället i första hand om kongressens spelregler. Den grupp som inte stöttar McCarthy har fått sina väljares förtroende för att de är ”deniers” som inte accepterar valresultatet 2020 men också för att spela tuffa mot etablissemanget i Washington. Det de gör nu är att för öppen ridå markera sitt motstånd mot ”systemet”.

Dessutom har Donald Trumps ställning under det senaste halvåret försvagats. Att Trumps situation blivit allt mer besvärande gör att många Trumpister måste driva sin kamp på olika sätt, uppger Frida Stranne.

Spel bakom kulisserna

Fullt möjliga scenarier är att republikanerna lyckas utse en mer extrem kandidat från högerkanten – som Steve Scalise, Jim Jordan eller Elise Stefanik – eller att partiet enas bakom en mer konventionell kandidat som till exempel Tom Cole.

– Alla dessa scenarier är tänkbara eftersom läget som det ser ut nu är så pass ovisst och för att vi inte vet vad det är för spel som pågår bakom kulisserna, men det mest troliga är ändå att McCarthy tar hem det till slut, säger Frida Stranne.

Om McCarthy trots allt kammar hem spelet och till sist vinner omröstningen skulle det göra honom till en svag talman, som lär bli hårt ansatt från högerkanten.

– Allt det här visar hur stor splittringen är inom det republikanska partiet men också hur djup polariseringen är och det allmänt kaotiska läge som det skapar i politiken i USA. Ytterst handlar det om demokratin, och om att denna grupp vi nu ser obstruera vill etablera nya spelregler. De har kommit till Washington för att ställa till oreda, det är deras drivkraft och det som de har fått mandat för av sina väljare, säger Frida Stranne.