Tufft väder på land – och i luften och över hav

Andreas Sjölin/TT

Publicerad 2022-12-26

Ett splittrat nederbördsområde rör sig norrut över Svealand och upp över Norrland. Arkivbild.

Vädret har varit besvärligt under en av årets största resdagar, med utökade varningar från SMHI.

Det ser inte ut att bli mycket behagligare till mellandagarna heller.

Annandagen har bjudit på hårt väder på flera håll. En rad trafikolyckor har rapporterats in, flera av dem i områden med gula varningar för plötslig ishalka. Ingen av dem tycks dock ha lett till svåra skador.

Gula varningar är också utfärdade för kraftig blåst på haven längs Sveriges kuster, med vindbyar på 14–17 meter per sekund. De varningarna ligger kvar till tisdagen.

Vindkraften rusar

På annandags eftermiddag dirigerade Skellefteå flygplats om två flygplan till att istället landa i Umeå på grund av kraftig sidvind. Vinden tryckte också in nederbörd från Bottenhavet och täckte vägar längs Norrlandskusten med snöblandat regn, vilket kan ha orsakat några av trafikolyckorna.

Men vindkraften – och konsumenterna – kunde samtidigt glädjas åt att produktionen vid 21.30-tiden på annandagskvällen hoppat upp till nära 38 procent av Sveriges totala elproduktion, från drygt 32 procent mitt på dagen.

Vindkraft är därmed enligt Svenska kraftnät det överlägset största energislaget – tio procentenheter över tvåan, kärnkraften.

Varningar till tisdagen

Riktigt lika halt som på måndagen väntas det inte bli på tisdagen, åtminstone inte på lika många platser. Det finns dock gula varningar för plötslig ishalka i mellersta Sverige. Området täcker in flera tungt trafikerade sträckor, bland annat E4 mellan Södertälje och Jönköping, Bohuskusten in mot Karlstad och E18 mellan Örebro och Stockholm. Gul varning är också utfärdad för Gotland.

I Dalarna varnar SMHI för uppemot 15 centimeter snö natten mot tisdag och det är fortsatt gul varning för kulingvindar längs Sveriges kuster. Vinden väntas dock avta från Roslagskusten och norrut. Den gula varningen för kraftig blåst i Bottenviken försvinner till tisdagen.